Jednostavni recepti za posnu čorbu, glavno jelo, salatu i desert, isprobajte ih!

Posna čorba od koprive

Sastojci:

300 grama koprive

Glavica luka

Jedna šargarepa

Jedan praziluk

Jedan krupniji krompir

Malo suvog začina

Četiri kašike ulja

Limun

Priprema:

Luk i praziluk iseckajte što sitnije, pa prodinstajte na malo ulja.

Operite i očistite šargarepu i krompir, iseckajte pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali luk, nalijte vode i kuvajte dvadesetak minuta.

List koprive operite, isecite na krupnije komade, pa dodajte u čorbu i kuvajte još desetak minuta.

Sklonite sa šporeta, pa izmiksirajte štapnim mikserom, do teksture koju želite, dodajte suvi začin pa vratite na šporet da probije "još jedan ključ".

Pre služenja zakiselite sokom od limuna, po želji.

Pečeni šaran sa povrćem

Sastojci:

Kilogram šarana u šniclama

Pet paradajza

Dve krupnije glavice luka

Četiri šargarepe

Četiri korena peršuna

Četiri čena belog luka

200 mililitara belog vina

Jedan limun

Maslinovo ulje

Soli i bibera po ukusu

Peršunov list, sitno iseckan

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Povrće operite i očistite, pa isecite na krupnije komade. U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite povrće, posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino i stavite u rernu na dvadesetak minuta. U međuvremenu posolite ribu i isecite limun na kolutove.

Izvadite pleh iz rerne, pomerite povrće tako da u sredini oslobodite mesto za ribu, pa na to mesto prvo složite kolutove limuna, a zatim i komade ribe. Vratite pleh u rernu, i pecite još oko pola sata, ili dok riba ne porumeni i ne dobije lepu koricu.

Pospite sitno naseckanim peršunom i služite.

"Kafanska" kupus salata

Ako ste se pitali zašto je kupus salata uvek ukusnija u restoranu nego kad je pravite kod kuće, odgovor je prilično jednostavan: u kafani stoji duže, piše "Lepa i srećna". Zato je važno da salatu napravite ranije, da bi kupus omekšao i otpustio vodu pod dejstvom soli i sirćeta.

Sastojci:

Kupus

So

Šećer

Jabukovo sirće

Ulje

Biber po ukusu

Priprema:

Kupus iseckajte što tanje (možete ga i izrendati), posolite ga, pa ga dobro izgnječite rukom. Dodajte navrh noža šećera, izmešajte dobro još jednom, pa dodajte mešavinu ulja i jabukovog sirćeta. Promešajte, pa ostavite da odstoji. Ako volite ljuto, možete malo i pobiberiti.

"Bombice" od oraha i urmi

Savršen kolač bez šećera koji se ne peče!

Sastojci:

100 grama mlevenih oraha

200 grama urmi

Priprema:

Urme očistite od koštica, dobro ih izblendirajte, pa dodajte orahe i blendirajte dok se masa lepo ne sjedini. Gotovu smesu oblikujte u kuglice "za jedan zalogaj", stavite u papirne korpice pa u frižider, da se lepo stegnu.