Sastojci:

1 pile od 1,5 kg

7 čenova belog luka

1 grančica ruzmarina

1 kg paradajza

3 kašike maslinovog ulja

majčina dušica

kadulja

2 glavice crnog luka

1 lovorov list

so

biber

Priprema:

Pile posoliti i pobiberiti iznutra. Unutra staviti 1 celi oljušteni čen belog luka i majčinu dušicu. Staviti ga u posudu za pečenje, pa okolo poslagati 5 neoljuštenih čenova belog luka. Zaliti kašikom ulja, posoliti, pobiberiti i posuti majčinom dušicom. Staviti u hladnu rernu, uključiti na 200 stepeni C i peći 75 minuta (povremeno podlivajući vodom, a zatim i sokom od pečenja). Preostalo ulje zagrejati u tiganju, pa prpržiti iseckan crni luk. Umešati oljušten i iseckan paradajz, iseckan čen belog luka i malo šećera. Posoliti, pobiberiti i umešati začinsko bilje (zavezano u svežanj). Kad smesa provri, smanjiti temperaturu i kuvati 20-ak minuta, mešajući. Izvaditi začinsko bilje. U posudu u kojoj se peklo pile sipati 1 dl hladne vode i zagrevati uz mešanje. Beli luk iz posude izgnječiti, da iziđe omekšala sredina. Prokuvati sok od pečenja da se zgusne, pa ga pomešati s paradajzom. Kratko zajedno prokuvati i začiniti po potrebi. Pile služiti vruće, s prilogom od sosa od paradajza.