Ovaj recept zahteva malo više vremena, ali vredi truda!
Sastojci:
Za koru
160 grama brašna
50 grama šećera
Pola kašičice soli
150 grama putera, na sobnoj temperaturi
Za fil
Četiri žumanceta
250 grama šećera
40 grama gustina
Pola kašičice soli
120 mililitara sveže ceđenog soka od limuna
45 grama putera na sobnoj temperaturi
Za puslice
Pola šolje borovnica
340 grama šećera
6 belanaca
Dve kapi soka od limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U većoj činiji, pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte otopljeni puter i mikserom (žicama za testo) na srednjoj brzini mutite, dok ne dobijete ujednačeno testo. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga stavite u pleh za tart prečnika oko između 25 i 27 centimetara, i pritisnite tako da se formira lep oblik kore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni između 25 i 30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se sasvim ohladi.
U međuvremenu, mikserom penasto umutite žumanca, pa dodajte 100 grama šećera i mutite dok se lepo ne sjedini. U šerpi pomešajte so, gustin i preostali šećer, pa dodajte 360 mililitara vode, i stavite na šporet da se greje, mešajući sve vreme. Kad proključa, kuvajte još jedan minut, mešajući sve vreme. Ostavite da se malčice ohladi, pa polako sipajte umućena žumanca sa šećerom, mešajući sve vreme. Zatim vratite na šporet, i zagrevajte dok ne prokuljuča, a onda kuvajte još tridesetak sekundi, mešajući sve vreme. Dodajte sok od limuna i puter, mutite mikserom kratko, da dobijete glatku, ujednačenu smesu, pa sipajte u koru, i poravnajte odozgo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15-17 minuta. Pustite da se ohladi, pa stavite u frižider na sat vremena.
U međuvremenu, napravite puslice. Borovnice izblendirajte, dodajte im ostatak šećera i 160 mililitara vode, pa stavite da proključa, i mešajte sve vreme. Belanca mutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, dodajte dve kapi limuna i miksirajte još malo. Zatim dodajte sirup od šećera i borovnica, promešajte da dobijete lepu boju. U pleh stavite papir za pečenje, poslastičarskim špricem pravite puslice, pa stavite u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni i sušite ih oko sat i po vremena. Gotove puslice poređajte po kremu od limuna, pa služite.
Kevin Panter spreman za Željkove zamke! Intervju: Tek kad odeš shvatiš šta si ostavio
Monako - Crvena zvezda uživo: Petrušev dominira, crveno-beli sve bliži iznenađenju!
Obrt u slučaju Zvezdine mete Motlija: FIBA zabranila raskid ugovora, poznato i zašto
"Real Madrid i Partizan su dva najveća razočaranja za sada": Litvanski novinar oštro o crno-belima u Evroligi
Željko Obradović prekinuo trening Partizana: Odmah objasnio o čemu se radi