Odličan recept za one dane kad vam se jede nešto kuvano, a niste raspoloženi da se previše zadržavate u kunjinji.

Sastojci:

400 grama testenine po izboru

Dve kašike maslinovog ulja

4 tikvice srednje veličine, oprane, očišćene i iseckane na sitne kockice

Tri čena belog luka, sitno iseckana

Kašika svežeg tamjana, sitno iseckanog

Soli i bibera po ukusu

Dve kašike putera

90 grama izrendanog parmezana

Veza svežeg bosiljka, sitno iseckanog

Sok od limuna, za serviranje (po želji)

Priprema:

Testeninu skuvajte u slanoj vodi, prema uputstvu sa kutije. Kad se skuva, procedite, ali sačuvajte šolju vode od kuvanja.

U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje, kratko propržite beli luk, pa dodajte tikvice i timijan, i posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte pet do osam minuta, dok tikvice ne omekšaju, pa sklonite sa šporeta i gnječilicom za krompir napravite pire od tikvica.

Dospite trećinu šolje vode u kojoj se kuvala testenina, pa ostavite da proključa na srednjoj vatri. Dodajte dve kašike putera, promešajte, kad se sjedini dodajte rendani parmezan.

Kad dobijete ujednačen sos, dodajte pastu, promešajte pa servirajte posuto svežim bosiljkom, a ako želite možete dodati i malo soka od limuna pre služenja.