Isprobajte ovaj odličan recept za princes-krofne i iskoristite sezonu jagoda. Savršena kombinacija hrskave korice, ukusnog krema i ovog divnog voća će vas vratiti u detinjstvo.

Sastojci:

Za krofne

Sedam krupnijih jaja

210 grama brašna

200 grama putera

200 mililitara vode

Za krem

Pola litra mleka

Četiri žumanceta

200 grama šećera

75 grama brašna

Šećer u prahu, za posipanje

250 grama jagoda, opranih, očišćenih i isečenih na polovine ili četvrtine

Priprema:

Vodu i puter stavite da proključaju na šporetu. Kad proključa, sklonite sa šporeta, polako dodajte brašno, mešajući žicom za mućenje sve vreme.

Jaja penasto umutite mikserom, pa dodajte u smesu sa puterom i brašnom, mešajući sve vreme što brže možete, prvo žicom, a onda kašikom, i ne brinite ako se smesa brzo zgušnjava, sve je OK.

U pleh stavite papir za pečenje, pa poslastičarskim špricem (ili kašikom) pravite male krofnice. Vodite računa, ostavite dosta prostora između njih, pošto će tokom pečenja dosta narasti. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene (15 do 20 minuta), pa ih izvadite i stavite da se ohlade.

U međuvremenu, napravite krem. Stavite mleko da proključa, a u međuvremenu žumanca penasto umutite sa šećerom, postepeno dodajte brašno i mutite mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu, bez grudvica.

U ključalo mleko polako dosipajte umućena žumanca, brzo mešajući varjačom, da dobijete penast krem. Kuvajte, mešajući sve vreme, dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi.

Krofnice zatim presecite na polovine, filujte kremom, zatim odozgo stavite iseckane jagode, pa poklopite. pospite šećerom u prahu i služite.