Za dobar i nutritivno izbalansiran ručak bitno je da postoji glavno jelo, salata i neizaostavni hleb - ovog puta sa hranljivim belim lukom!
Ovo su naši predlozi!
Riba na grčki način
Sastojci:
1 kg fileta ribe (som, skuša, oslić...)
3 veće šargarepe
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
3 paradajza
2 lovorova lista
1 kašika majorana
1 kašičica majčine dušice
1 limun
so
biber
beli luk u prahu
začin C
maslinovo ulje
Priprema:
Riblje filete začiniti limunom, biberom, solju, začinom C, pa posuti brašnom i ispržiti na maslinovom ulju. Pržene komade ribe izvaditi iz tiganja, a u njega doliti još ulja i staviti iseckan crni luk, narendanu šargarepu, lovor, začin C i majoran, pa naliti s malo vode. Poklopiti i dobro prodinstati, dok povrće ne omekša. Dodati iseckan paradajz i još kuvati dok tečnost ne ispari. U vatrostalnu posudu ređati sloj ribe, pa pokriti dinstanim povrćem, riba, povrće i tako dok se ne utroši sav materijal. Završiti povrćem. Staviti u frižider da odstoji par sati.
Salata od brokolija i jabuka
Sastojci:
2 glavice brokolija
1 veća jabuka
1 šolja blanširanih badema
1 šolja iseckanih zelenih maslina
½ šolje suvog grožđa
½ vezice svežeg peršuna
Preliv:
2 čena belog luka
sok od 2 limete
¼ šolje maslinovog ulja
2 kašike dižon senfa
1 kašika belog vinskog sirćeta
2 kašike meda
so
biber
Priprema:
Skuvati brokoli u mikrotalasnoj sa dodatkom ¼ šolje blago osoljene vode (2-3 minuta). Zatim ga isprati ledenom vodom,ocediti i ostaviti sa strane. Sitno iseckati bademe, a jabuke iseći na komade veličine cvetova brokolija. Pomešti sastojke za dresing, pa izblendirati da se dobije glatka smesa. U većoj činiji pomešati brokoli, jabuke, suvo grožđe, iseckan peršun, bademe i iseckane masline, pa dobro izmešati. Preliti dresingom i lagano promešati. Držati u frižideru do služenja.
Hleb sa belim lukom
Sastojci:
12 čenova belog luka
350 ml mleka
550 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
1 jaje
2 kašike ulja
Premazivanje:
krupna morska so
malo mleka
Priprema:
Čenove belog luka oljuštiti i prokuvati u mleku, koliko da provri. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi. Izvaditi luk i od njega napraviti pire, pa ga opet pomešati sa mlekom. Pomešati brašno, kvasac, so, šećer, umućeno jaje i ulje, pa postepeno dodavati mleko sa lukom. Umesiti meko testo i ostaviti ga pokriveno na toplom mestu da se udvostruči. Kad je naraslo, premesiti ga, formirati veknu i staviti je u podmazan pravougaoni dublji pleh. Veknu premazati mlekom, posuti solju i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni C oko 20-25 minuta.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan izgubio uz zvuk sirene! Opet nije ušla kada je bilo najvažnije, serija poraza sve duža!
Crvena zvezda razbila Albu u Pioniru: Morala je da pobedi i uradila je to furiozno!
Da li je vreme za alarme u Partizanu? Četiri uzastopna poraza u Evroligi, a najteže tek dolazi
"Došli su na odmor, ali idu kući sa porazom" Trener Pariza peckao Grobare zbog poraza za infarkt
Istorija srpskog fudbala, evropska pobeda u Bačkoj Topoli! TSC razbio Švajcarce, pamtiće dugo Miloša i Petra