Oni najuspešniji kuvari, takoreći elitni, često ne vode baš najzdraviji život zbog "ludog" radnog vremena koje imaju, pa završe jedući u pauzama nešto s nogu. Upravo to je navelo kuvara Gregorija Gurdeta da promeni nešto u svom životu, a jedna od promena koju je uveo, pored vežbanja i meditiranje je i zdravija ishrana.
I tako je počeo da dva sastojka dodaje u gotovo sva jela koja sprema – jer im daju ukus, a pritom imaju i sjajan uticaj na zdravlje.
"Đumbir je nešto što dodajem u skoro svako jelo. To je sastojak koji je zastupljen u različitim vrstama kuhinja", kaže on, dodajući da je "ukusan, daje lepu boju, dubinu i složenost jelu".
"Čili je još jedna stvar bez koje zaista ne kuvam. Bukvalno, u svako jelo dodajem čili", kaže ovaj kuvar.
I ako vam to na zvuči malo čudno, zapravo ima smisla u tome što Gurdet koristi baš ova dva sastojka jer postoji dosta naučnih dokaza o njihovom uticaju na zdravlje. Na primer, đumbir dobro utiče na varenje i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Kada je reč o čiliju, odnosno o ljutoj papričici, istraživanja su pokazala da ona dobro utiče na raspoloženje jer mozak ispušta endorfin, poboljšava cirkulaciju, a kažu i da pomažu u skidanju viška kilograma.
(MONDO)
Sa Bolombojem je druga priča! Vojnik Zvezde se vratio, a jedan važan detalj može da "pogura" tim do plej-ofa
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu