Oni najuspešniji kuvari, takoreći elitni, često ne vode baš najzdraviji život zbog "ludog" radnog vremena koje imaju, pa završe jedući u pauzama nešto s nogu. Upravo to je navelo kuvara Gregorija Gurdeta da promeni nešto u svom životu, a jedna od promena koju je uveo, pored vežbanja i meditiranje je i zdravija ishrana.

I tako je počeo da dva sastojka dodaje u gotovo sva jela koja sprema – jer im daju ukus, a pritom imaju i sjajan uticaj na zdravlje.

"Đumbir je nešto što dodajem u skoro svako jelo. To je sastojak koji je zastupljen u različitim vrstama kuhinja", kaže on, dodajući da je "ukusan, daje lepu boju, dubinu i složenost jelu".

"Čili je još jedna stvar bez koje zaista ne kuvam. Bukvalno, u svako jelo dodajem čili", kaže ovaj kuvar.

I ako vam to na zvuči malo čudno, zapravo ima smisla u tome što Gurdet koristi baš ova dva sastojka jer postoji dosta naučnih dokaza o njihovom uticaju na zdravlje. Na primer, đumbir dobro utiče na varenje i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Kada je reč o čiliju, odnosno o ljutoj papričici, istraživanja su pokazala da ona dobro utiče na raspoloženje jer mozak ispušta endorfin, poboljšava cirkulaciju, a kažu i da pomažu u skidanju viška kilograma.

(MONDO)