Oni najuspešniji kuvari, takoreći elitni, često ne vode baš najzdraviji život zbog "ludog" radnog vremena koje imaju, pa završe jedući u pauzama nešto s nogu. Upravo to je navelo kuvara Gregorija Gurdeta da promeni nešto u svom životu, a jedna od promena koju je uveo, pored vežbanja i meditiranje je i zdravija ishrana.
I tako je počeo da dva sastojka dodaje u gotovo sva jela koja sprema – jer im daju ukus, a pritom imaju i sjajan uticaj na zdravlje.
"Đumbir je nešto što dodajem u skoro svako jelo. To je sastojak koji je zastupljen u različitim vrstama kuhinja", kaže on, dodajući da je "ukusan, daje lepu boju, dubinu i složenost jelu".
"Čili je još jedna stvar bez koje zaista ne kuvam. Bukvalno, u svako jelo dodajem čili", kaže ovaj kuvar.
I ako vam to na zvuči malo čudno, zapravo ima smisla u tome što Gurdet koristi baš ova dva sastojka jer postoji dosta naučnih dokaza o njihovom uticaju na zdravlje. Na primer, đumbir dobro utiče na varenje i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Kada je reč o čiliju, odnosno o ljutoj papričici, istraživanja su pokazala da ona dobro utiče na raspoloženje jer mozak ispušta endorfin, poboljšava cirkulaciju, a kažu i da pomažu u skidanju viška kilograma.
(MONDO)
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"
Navijači Partizana prvi put zviždali svom igraču: Gube strpljenje za njega, evo čije su ime skandirali!