Postoje neke greške koje pravimo kada kuvamo, i ne znajući da time ozbiljno narušavamo zdravlje. One povećavaju toksičnost namirnica i time direktno utiču na razvoj teških bolesti.
Pregrevanje ulja
Svi koji žele da se hrane zdravo, znaju da je maslinovo ulje mnogo bolja opcija od suncokretovog. Međutim, malo ko zna da se ovo ulje nikako ne sme pregrevati. Ako se zagreva na vrlo visokoj temperaturi ispušta toksine. Nutricionistkinja Bridžet Benet je objasnila da se tokom zagrevanja ulje razlaže, pa veliki broj hranljivih sastojaka, kao što su omega-3 masne kisline i antioksidansi, zapravo propadaju. Slično se ponašaju i sojino i kuruzno ulje koji se zbog visokih temperatura proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave ćelije u telu. Ova ulja je najbolje koristiti za salate.
Previše ili premalo termički obrađena hrana
Postoje namirnice, kao što je meso, koje mogu biti opasne po zdravlje ako se termički ne obrade dovoljno. Isto tako, nije zdravo ni ako se prepeku. Na taj način se stvaraju hemikalije koje mogu da utiču na promenu u DNK, što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.
Prženje u dubokom ulju
Pržena hrana ne samo da goji i podiže nivo holesterola u krvi, već se na ovaj način stvaraju i štetni hemijski spojevi, poput akrilamida. On se najviše koristi u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira, a nalazi se i u dimu cigarete. Takođe, on nastaje i kada se namirnice koje sadrže skrob prže u dubokom ulju.
Duško Vujošević kritikuje Petruševa: Mora da se dovede u red, a Zvezda da se pozabavi njime
"Sigurno smo najbolji klub u regionu": Nebojša Čović na proslavi Crvene zvezde!
“Željko, gledaj sad šta ćeš”: Partizan ima novog sponzora, Ostoja Mijailović otkrio sve detalje!
Partizan u punoj Areni traži povratak na pobednički kolosek: Klub se oglasio pred meč sa Fenerom
Voditeljka čestitala Dončiću katolički Božić: Jokić kaže "nije moj", a pogledajte Lukinu reakciju