Kažu da je ova biljka čudo, a cveta baš sad | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Kažu da je ova biljka čudo, a cveta baš sad

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Iskoristite maj - napravite sok, čaj, melem... od ove biljke.

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke u Evropi, a Hipokrat je govorio da cvet zove može da zameni sve lekove. Koristili su je za lečenje žutice, upala, problema sa varenjem,  gripa, ženskih bolesti, ali i kao zaštitu od zlih sila.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, karotenima, vitaminom C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova, odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava, jer su to moćni antioksidansi koji štite naše ćelije, piše "Alternativa za vas".

Ima laksativno dejstvo što je čini odličnim saveznikom ukoliko želite da ubrzate dijetu ili imate višak tečnosti u organizmu.

Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži, a često se nalazi u kremama protiv akni.

Svi delovi zove su lekoviti, ali se najčešće koriste cvetovi i bobice. Bere se krajem aprila i tokom celog maja, ali samo kada je sunčan i suv dan, a koristi se za pripremanje sirupa, soka, čaja, likera, džema, čak i vina.

ČAJ OD ZOVE 

Cvetove koje ste ubrali ostavite na suvom i tamnom mestu nekoliko dana da se osuše. Takođe, već osušenu zovu možete da kupite na pijaci ili u prodavnicama zdrave hrane.

Dve čajne kašičice osušenih cvetova prelijte četvrtinom litra vrele vode i procedite nakon deset minuta.

Kažu da je ovaj čaj odličan ako ste prehlađeni, imate grip, kao sredstvo za čišćenje krvi, da pospeši znojenje.

Ukoliko imate probleme sa varenjem, napravite ovaj čaj: kašiku suvih cvetova zove prelijte šoljicom hladne vode i ostavite da stoji 12 sati. Zatim malo ugrejte i popijte pre doručka.

SIRUP OD ZOVE

Potrebno:

- 2 kg šećera

- 5 l vode

- 30 gr limuntusa

- jedan ceo limun

- 40 cvetova zove

Priprema:

Otopite šećer u limuntusu i dve litre vode. Skinite sa šporeta i dodajte ostatak vode. Time prelijte cvetove zove i dodajte opran i na kriške (sa sve korom) isečen limun. Poklopite i ostavite na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi 24 sata.

Izvadite cvetove i limun, a zatim procedite sirup (može i kroz pelenu). Sirup sipajte u čiste staklene flaše. Rok trajanja je oko sedam dana, ali ako želite da imate ovaj sirup tokom cele godine, sipajte ga u plastične flaše i držite u zamrzivaču.

SOK OD ZOVE

Deset cvetova zove (opranih i prosušenih) prelijte hladnom vodom, oko litar i po. Ostavite da prenoći, a sutradan izvadite svetove i procedite sok u stakleni bokal. Dodajte sok od jednog celog limuna i šećer ili steviju, po ukusu.

Ovaj sok ne može dugo da stoji, najbolje je da se popije odmah.

Uživajte zovi i proleću!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava

Inicijalizacija u toku...

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vesna

1. tvrdnja koja ne stoji i moze biti opasna za pocetnike i neznalice Zova ili Bazga spade u otrovne biljke. Jedini relativno neotrovan dio su cvjetovi. Listovi, stabljike i bobice su srednje do prilicno otrovni (na skali od 1-10 = 6-7). Iz tog razloga se proizvodi od zove (isto i od cvijeta) ne preporucaju trudnicama, doiljama i maloj djeci. Bobice se mogu pripremati kao sirup ili marmelada i moraju se dobro iskuhati. Kuhanjem se neutralizira veci dio otrova. Kod pripreme sirupa od sirovog cvijeta zove treba cvijece, koliko je moguce, odvojiti od zelenog dijela stabljike. 2. tvrdnja Zasto prati cvjetove??? Onda ne ostane u njima nista sto je korisno. Niti suhe niti svjeze cvjetove ne treba prati. Onda se mogu brati i nakon kise i ne treba se cekati da se polen nakon kise ponovo oporavi. Savjet za one koji od cvjetova zove hoce praviti trajne sirupe i ostalo: Cvijet na tamnom i prozracnom mjestu osusiti. Odvojiti cvjetice od stabljike. Suhi cvijet preliti prokuhanom vodom (nakon sto prokljuca skinuti s vatre i pricekati 3-5 Minuta i onda preliti) i ostaviti stajati 10 minuta. U drugoj posudi skuhati secer (ili med) sa limunom i malo vode da se dobije gusti sirup. Skinuti s vatre. Procijediti jaki caj od zove i sjediniti tekucine bez daljnjeg kuhanja. Zatvoriti u boce i sterilizirati. OPREZ: Kod pripreme se ne smiju koristiti posude i pribor koji sadrze gvozdje (zeljezo)!!! Gvozdje izaziva oksidaciju i unistava sve korisne sastojke biljke. Koristiti emailirane, staklene ili keramicke vatrostalne posude i pribor od drveta ili plastike. Pozdrav i puno uspjeha u pripremi

jugoslav

Kad mi ga spremi baba uh.. nista ljepse :)

nikola

svi koji imaju nameru da prave sok, caj, sirup od zove savetujem da izbegavaju cvetove koji se nalaze pored puteva jer su verovatno puni prasine i ko zna cega jos. znaci sto dalje od puteva. takodje bilo bi pozeljno da je suncano vreme 3-4 u kontinuitetu jer je tada cvet pun polena. pozdrav i ziveli :)

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA