Kanađani imaju svoj autentični način pripreme krompira, koji nazivaju putin – nije teško spremiti, a oduševiše i ukućane i goste.
Sastojci:
Tri kašike gustina
Dve kašike vode
85 grama putera
¼ šolje brašna
Pola litra goveđeg bujona
300 mililitara pilećeg bujona
So i biber po ukusu
Oko 900 grama krompira
Ulje za prženje
Oko 140 grama čedar sira
Priprema:
Pripremite pleh za pečenje. U manjoj posudi pomešajte gustin i vodu i ostavite sa strane.
U većem tiganju istopite puter. Dodajte brašno i ostavite da se krčka oko pet minuta na tihoj vatri, uz redovno mešanje. Dodajte goveđi i pileći bujon, promešajte i ostavite da provri. Zatim u to dodajte gustin pomešan sa vodom i ostavite oko tri do pet minuta na vatri, da sos postane gušći. Dodajte so i biber po ukusu.
Krompir oljuštite i isecite kao za pomfrit, pa ih stavite u veliku posudu i potpuno prekrijte hladnom vodom. Ostavite da odstoje sat vremena. Zatim zagrejte ulje, izvadite krompir iz vode i stavite na ubrus da se ocedi. Pržite krompir oko 5-8 minuta na nižoj vatri, a zatim pojačajte i pržite dok ne postanu braonkasti.
Izvadite krompir na ubrus da se ocedi ulje. Zatim ga prebacite u veliku posudu, posolite po želji, a zatim ih prelijte pripremljenim sosom i izmešajte. Odozgo izrendajte sir i poslužite toplo.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!