Mekani hleb od integralnog pšeničnog brašna posut makom

Recept za hleb koji će vas oduševiti!

Ovaj hleb se lako priprema, a jedino što oduzima vreme u toku pripreme je narastanje testa. 

Sastojci:

Dve i po šlje mlakog neobranog mleka

Dve kašike meda

Kašika suvog kvasca

Pet i po šolja integralnog pšeničnog brašna

Šolja belog brašna

Kašika soli

Jedno jaje

Tri kašike putera

Dve kašike maka

Jedno belance pomešano sa kašikom vode

Priprema:

Zagrejte mleko da bude jedva mlako, pa ga stavite u veću posudu. Dodajte kašiku kvasca i med, izmešajte da se sjedine, pa dodajte integralno brašno, šolju belog brašna, jaje i so.

Kružnim pokretima izmešajte sastojke dok ne počne da se formira brašno. Zatim ga izvadite iz posude na pobrašnjenu površinu, još malo zamesite da bude glatko i elastično. Napravite loptu od testa, pokrijte je krpom i ostavite oko sat vremena da narasta na toplom.

Nakon toga kratko zamesite testo, pa ostavite da narasta još sat vremena.

Naraslo testo podelite na dva dela, pa svaku lopticu podelite na još tri dela. Pleh podmažite puterom, pa pospite malo brašna da se hleb ne bi lepio, zatim loptice testa poređajte ostavljajući malo prostora između. Pokrijte krpom i ostavite da narasta oko 40 minuta do sat vremena.

U međuvremenu zagrejte rernu na 190 stepeni, a kada je testo naraslo, premažite ga mešavinom belanceta i vode, pa pospite makom. Pecite oko 45-50 minuta. 

Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!