Ovaj hleb se lako priprema, a jedino što oduzima vreme u toku pripreme je narastanje testa.
Sastojci:
Dve i po šlje mlakog neobranog mleka
Dve kašike meda
Kašika suvog kvasca
Pet i po šolja integralnog pšeničnog brašna
Šolja belog brašna
Kašika soli
Jedno jaje
Tri kašike putera
Dve kašike maka
Jedno belance pomešano sa kašikom vode
Priprema:
Zagrejte mleko da bude jedva mlako, pa ga stavite u veću posudu. Dodajte kašiku kvasca i med, izmešajte da se sjedine, pa dodajte integralno brašno, šolju belog brašna, jaje i so.
Kružnim pokretima izmešajte sastojke dok ne počne da se formira brašno. Zatim ga izvadite iz posude na pobrašnjenu površinu, još malo zamesite da bude glatko i elastično. Napravite loptu od testa, pokrijte je krpom i ostavite oko sat vremena da narasta na toplom.
Nakon toga kratko zamesite testo, pa ostavite da narasta još sat vremena.
Naraslo testo podelite na dva dela, pa svaku lopticu podelite na još tri dela. Pleh podmažite puterom, pa pospite malo brašna da se hleb ne bi lepio, zatim loptice testa poređajte ostavljajući malo prostora između. Pokrijte krpom i ostavite da narasta oko 40 minuta do sat vremena.
U međuvremenu zagrejte rernu na 190 stepeni, a kada je testo naraslo, premažite ga mešavinom belanceta i vode, pa pospite makom. Pecite oko 45-50 minuta.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!