Kuhinja

Svi će vam tražiti recept! Nešto drugačija punjena svinjetina

Ako volite meso i kombinaciju slatkih i slanih ukusa, oduševiće vas ovaj recept.

Istinske gurmane, ali i one koji vole neobične kombinacije slatkih i slanih ukusa oduševiće ovaj recept za rolovanu svinjetinu. 

Dekorativnog izgleda i savršenog ukusa, ovaj sočni rolat je idealan za posebne prilike.

Sastojci:
2 kg svinjskog karea (bez kostiju)
1 puna šaka iseckanih suvih smokava
1 puna šaka iseckanih suvih kajsija
100 g očišćenih pistaća
2 -3 kašike maslinovog ulja
1 kašika morske soli
so
biber

Priprema:

Rernu zagrejati na 220 stepeni Celzijusovih. Meso oprati i osušiti, pa iseći tako da se dobije jedna velika šnicla. Istanjiti malo tučkom, pa posoliti i pobiberiti po ukusu. U odvojenoj posudi pomešati sitno iseckane pistaće, suve smokve i kajsije. Mešavinu voća i pistaća rasporediti po mesu, pa pažljivo urolati. Meso obmotati kuhinjskim koncem, preliti maslinovim uljem i posuti kašikom morske soli. So dobro utrljati u meso i staviti u nauljen pleh za pečenje. Prvih 20 minuta peći na 220 stepeni Celzijusovih, a zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 1-1,5 h. Pečeno meso izvaditi na tacnu i prekriti aluminijumskom folijom. Tako držati otprilike 15-ak minuta (da meso fino omekša), a onda ukloniti foliju.

Tagovi