Kuhinja

Dočekajte goste spremni: Karamel torta koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Izvor mondo.rs

Budite sigurni da ćete ovom tortom oduševiti sve goste!

Novogodišnji praznici su pred nama, pa ako tih dana očekujete goste ili želite da ukućane iznenadite sjajnim desertom, evo recepta koji će vam u tome pomoći.

Sastojci:

1/3 šolje kakaa

Dve kašike šećera

Pola kašičice soli

1 2/3 šolje brašna

170 grama putera

Jedno žumance

Tri kašike hladnog mleka ili vode

Za nadev:

1 ½ šolja šećera

1/8 kašičice praška za pecivo

85 grama putera (hladan iseći na listiće)

120 mililitara slatke pavlake

Kašičica soli

Za preliv:

110 grama tamne čokolade

120 mililitara slatke pavlake

30 grama putera

Malo morske soli

Priprema:

Pomešajte kakao, šećer, so i brašno u posudi srednje veličine. Dodajte puter i izmešajte dobro. Zatim prstima izmešate smesu pritiskajući listiće putera između prstiju, da bi se što bolje sjedinio sa suvim sastojcima. U sredini napravite udubljenje i u to dodaje žumance i mleko, pa polako izmešajte da napravite testo. Smesu stavite u pleh i rukama pritiskajte da je ravnomerno rasporedite, prekrijte folijom i ostvite da se stegne, oko dva sata.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Preko testa u plehu stavite foliju, pa odozgo suva zrna pirinča ili pasulj, kako se testo ne bi podizalo dok pečete koru – oko 12-15 minuta. Zatim pažljivo sklonite pasulj/pirinač i foliju, pa pecite još oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi, a u međuvremenu napravite nadev.

U veći tiganj stavite šećer, prašak za pecivo i 1/3 šolje vode da provri, mešajući dok se sastojci ne rastope. Ostavite da se krčka oko osam do deset minuta, pa sklonite karamel smesu sa vatre i u to odmaj dodajte puter i mešajte. Dodajte slatku pavlaku i so, pa ostavite da se prohladi.

Zatim karamel nalijte preko kore i ostavite da se stegne, oko sat vremena.

Da biste napravili preliv, na pari rastopite čokoladu, u to dodajte slatku pavlaku i puter, pa mešajte oko pet minuta, dok se sastojci sjedine. Sačekajte da se malo prohladi, pa ovu smesu nalijte preko karamel nadeva i pospite mrvicu soli odozgo.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!