Novogodišnji praznici su pred nama, pa ako tih dana očekujete goste ili želite da ukućane iznenadite sjajnim desertom, evo recepta koji će vam u tome pomoći.
Sastojci:
1/3 šolje kakaa
Dve kašike šećera
Pola kašičice soli
1 2/3 šolje brašna
170 grama putera
Jedno žumance
Tri kašike hladnog mleka ili vode
Za nadev:
1 ½ šolja šećera
1/8 kašičice praška za pecivo
85 grama putera (hladan iseći na listiće)
120 mililitara slatke pavlake
Kašičica soli
Za preliv:
110 grama tamne čokolade
120 mililitara slatke pavlake
30 grama putera
Malo morske soli
Priprema:
Pomešajte kakao, šećer, so i brašno u posudi srednje veličine. Dodajte puter i izmešajte dobro. Zatim prstima izmešate smesu pritiskajući listiće putera između prstiju, da bi se što bolje sjedinio sa suvim sastojcima. U sredini napravite udubljenje i u to dodaje žumance i mleko, pa polako izmešajte da napravite testo. Smesu stavite u pleh i rukama pritiskajte da je ravnomerno rasporedite, prekrijte folijom i ostvite da se stegne, oko dva sata.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Preko testa u plehu stavite foliju, pa odozgo suva zrna pirinča ili pasulj, kako se testo ne bi podizalo dok pečete koru – oko 12-15 minuta. Zatim pažljivo sklonite pasulj/pirinač i foliju, pa pecite još oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi, a u međuvremenu napravite nadev.
U veći tiganj stavite šećer, prašak za pecivo i 1/3 šolje vode da provri, mešajući dok se sastojci ne rastope. Ostavite da se krčka oko osam do deset minuta, pa sklonite karamel smesu sa vatre i u to odmaj dodajte puter i mešajte. Dodajte slatku pavlaku i so, pa ostavite da se prohladi.
Zatim karamel nalijte preko kore i ostavite da se stegne, oko sat vremena.
Da biste napravili preliv, na pari rastopite čokoladu, u to dodajte slatku pavlaku i puter, pa mešajte oko pet minuta, dok se sastojci sjedine. Sačekajte da se malo prohladi, pa ovu smesu nalijte preko karamel nadeva i pospite mrvicu soli odozgo.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!