Kuhinja

Praznici "u čaši": Kuvano vino po receptu Džejmija Olivera

Izvor mondo.rs

Neka vam kuća zamiriše na zimu.

U vreme praznika, malo je toga što može bolje da vas opusti od kuvanog vina. Isprobajte ovaj super recept Džejmija Olivera.

Sastojci:

Dve mandarine (ili klementine)

Jedan limun

Jedna limeta

200 grama šećera u prahu

6 karanfilića

Štapić cimeta

Tri lista lovora

Jedan muskatni oraščić

Štapić vanile

Dve boce crvenog vina

Dve zvezdice anisa

Priprema:

Klementine, limun i limetu operite, a zatim grubo oljuštite, skidajući veće komade kore. Šećer sipajte u veću šerpu, na srednju temperaturu, dodajte komade kore citrusa i iscedite sok.

Zatim dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovorov list, i narendajte malo muskatnog oraščića (10 do 12 poteza). Štapić vanile presecite uzduž, dodajte ga, pa sipajte dovoljno vina da pokrije šećer.  

Mešajte na srednjoj vatri dok se šećer sasvim ne rastopi, onda pojačajte temperaturu da proključa. Ostavite da ključa 4 do 5 minuta, ili dok ne dobijete lep, gust sirup. Na taj način napravili ste divnu bazu u kojoj su svi ukusi sjedinjeni.

Kad je sirup gotov, smanjite temperaturu, dodajte zvezdice anisa i ostatak vina, i na tihoj vatri kuvajte oko pet minuta. Služite toplo.

Tagovi