Novogodišnji praznici su pred nama, pa ako tih dana očekujete goste ili želite da ukućane iznenadite sjajnim desertom, evo recepta koji će vam u tome pomoći.

Sastojci:

1/3 šolje kakaa

Dve kašike šećera

Pola kašičice soli

1 2/3 šolje brašna

170 grama putera

Jedno žumance

Tri kašike hladnog mleka ili vode

Za nadev:

1 ½ šolja šećera

1/8 kašičice praška za pecivo

85 grama putera (hladan iseći na listiće)

120 mililitara slatke pavlake

Kašičica soli

Za preliv:

110 grama tamne čokolade

120 mililitara slatke pavlake

30 grama putera

Malo morske soli

Priprema:

Pomešajte kakao, šećer, so i brašno u posudi srednje veličine. Dodajte puter i izmešajte dobro. Zatim prstima izmešate smesu pritiskajući listiće putera između prstiju, da bi se što bolje sjedinio sa suvim sastojcima. U sredini napravite udubljenje i u to dodaje žumance i mleko, pa polako izmešajte da napravite testo. Smesu stavite u pleh i rukama pritiskajte da je ravnomerno rasporedite, prekrijte folijom i ostvite da se stegne, oko dva sata.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Preko testa u plehu stavite foliju, pa odozgo suva zrna pirinča ili pasulj, kako se testo ne bi podizalo dok pečete koru – oko 12-15 minuta. Zatim pažljivo sklonite pasulj/pirinač i foliju, pa pecite još oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi, a u međuvremenu napravite nadev.

U veći tiganj stavite šećer, prašak za pecivo i 1/3 šolje vode da provri, mešajući dok se sastojci ne rastope. Ostavite da se krčka oko osam do deset minuta, pa sklonite karamel smesu sa vatre i u to odmaj dodajte puter i mešajte. Dodajte slatku pavlaku i so, pa ostavite da se prohladi.

Zatim karamel nalijte preko kore i ostavite da se stegne, oko sat vremena.

Da biste napravili preliv, na pari rastopite čokoladu, u to dodajte slatku pavlaku i puter, pa mešajte oko pet minuta, dok se sastojci sjedine. Sačekajte da se malo prohladi, pa ovu smesu nalijte preko karamel nadeva i pospite mrvicu soli odozgo.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!