Krofne: Recept za poslasticu koja će vas vratiti u detinjstvo

Najjednostavniji recept za krofne - nema šanse da vam ne uspeju!

Recept su ranije spremale naše mame i bake, dok je ova poslastica sada nepravedno gurnua u zapećak modernijim varijantama deserta. Spremite krofne, prisetite se detinjstva!

Sastojci:

Pola kilograma brašna

250 mililitara mleka

Kesica suvog kvasca

Kašika šećera

Jedno jaje

Malo soli

Ulje za prženje

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U posudu sipajte brašno, kvasac, šećer i so, pa izmešajte. Zatim dodajte jaje, mleko ugrejte da bude mlako i postepeno ga dodajte u brašno, dok ne dobijete glatko testo.

Prekrijte testo krpom i ostavite da narasta oko sat vremena. Nakon toga, testo premesite, stavite malo brašna na radnu površinu i razvucite ga da bude otprilike debljine prsta.

Čašom vadite krugove testa, prekrijte ih krpom i ostavite da narastaju oko 15 minuta. Zatim ih okrenite na drugu stranu, pa ostavite još 10-15 minuta.

U tiganju zagrejte dosta ulja – krofne moraju da budu prilično potopljene u ulje. Kada ubacite testo u tiganj, poklopite ga i ostavite kratko, dok donja strana krofni ne porumeni. Okrenite ih na drugu stranu i ostavite otvoren tiganj dok se ne isprže.

Postupak ponavljajte dok ne ispržite sve krofne, i vadite ih na papirni ubrus koji će upiti višak ulja.

Ostavite kratko da se prohlade, pospite šećerom u prahu i uživajte u sjajnoj poslastici!

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!