Odličan recept za one dane kad vam se jede nešto kuvano, a niste raspoloženi da se previše zadržavate u kunjinji.
Sastojci:
400 grama testenine po izboru
Dve kašike maslinovog ulja
4 tikvice srednje veličine, oprane, očišćene i iseckane na sitne kockice
Tri čena belog luka, sitno iseckana
Kašika svežeg tamjana, sitno iseckanog
Soli i bibera po ukusu
Dve kašike putera
90 grama izrendanog parmezana
Veza svežeg bosiljka, sitno iseckanog
Sok od limuna, za serviranje (po želji)
Priprema:
Testeninu skuvajte u slanoj vodi, prema uputstvu sa kutije. Kad se skuva, procedite, ali sačuvajte šolju vode od kuvanja.
U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje, kratko propržite beli luk, pa dodajte tikvice i timijan, i posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte pet do osam minuta, dok tikvice ne omekšaju, pa sklonite sa šporeta i gnječilicom za krompir napravite pire od tikvica.
Dospite trećinu šolje vode u kojoj se kuvala testenina, pa ostavite da proključa na srednjoj vatri. Dodajte dve kašike putera, promešajte, kad se sjedini dodajte rendani parmezan.
Kad dobijete ujednačen sos, dodajte pastu, promešajte pa servirajte posuto svežim bosiljkom, a ako želite možete dodati i malo soka od limuna pre služenja.