Topi se u ustima!

Najbolje slatko pecivo koje ćete probati: Pletenica sa čokoladom i orasima

Autor Maja Gašić

Savršena kombinacija mekog testa i raskošnog fila.

Sastojci:

Testo:

240 ml mlakog mleka

10 g suvog kvasca

2 kašike šećera

1 jaje

3 kašike jogurta

3 kašike ulja

prstohvat soli

500-550 g mekog belog brašna

Fil:

150 g oraha

100 g putera

100 g čokolade

4 kašike šećera

1 pakovanje vanilin šećera

Ostalo:

20-30 g putera za premazivanje

Priprema:

U 120 ml mlakog mleka rastopiti 10 g suvog kvasca, dodati 2 kašike šećera i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira. Prosejati 500 g brašna, napraviti udubljenje u sredini pa sipati kvasac, jaje, jogurt, ulje, preostalih 120 ml mlakog mleka i prstohvat soli. Zamesiti meko testo, da se ne lepi za ruke, po potrebi dodati još 50-tak grama brašna. Od testa formirati kuglu, prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom mestu jedno 30-45 minuta, da naraste.  Fil: Umutiti 100 g omekšalog putera, dodati 4 kašike šećera, vanilin šećer, mlevene orahe i otopljenu čokoladu. Mutiti da se sve lepo sjedini. Nadošlo testo blago premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, pa oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine oko 1 cm. Preko testa ravnomerno naneti fil. Sve uviti u jedan veliki rolat. Rolat oštrim, tankim nožem po dužini preseći na pola, pa trake uviti u pletenicu i staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Ostaviti je na toplom jedno 15-tak minuta da još malo nadođe. Otopiti malo putera, pa premazati pletenicu. Peći je 40-50 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni C.

Tagovi