Ručak za pola sata: Pileći zalogajčići sa rikotom i parmezanom

Ovaj ukusan i lagan obrok napravićete "čas posla".

Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusne ćuftice od piletine sa svežim peršunom i rikotom.

Sastojci:

400 grama brokolija

Jedan limun, isečen na tanke kolutove

Četiri kašike maslinovog ulja

So i biber, po ukusu

Pola kašičice tucane paprike

Jedno krupnije jaje

Dva čena belog luka, sitno iseckana

200 grama rikote

Veza peršuna, sitno iseckanog

70 grama prezli

500 grama mlevenog pilećeg mesa

Sveže ceđen sok jednog limuna

30 grama rendanog parmezana, za posipanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje, pa poređajte cvetiće brokolija i kolutove limuna, prelijte sa tri kašike maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu i pospite tucanom paprikom.

U činiji srednje veličine, žicom umutite jaje, dodajte beli luk, rikotu, kašičicu soli, bibera po ukusu, peršun, kašiku maslinovog ulja i meso, a zatim rukom mesite dok se ne sjedini. Nemojte da preterate sa mešenjem, da ćuftice ne bi bile suviše tvrde i suve.

Meso rukom oblikujte u dvadesetak ćuftica, ali vodite računa da ostanu "rastresite". Ćuftice rasporedite u pleh, između brokolija i kolutova limuna, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko dvadeset minuta, ili dok lepo ne porumene. Na polovini pečenja, izvadite pleh i "protresite ga", tako da se ćuftice okrenu, ili ih okrenite viljuškom, da bi se ravnomerno ispekle.

Pečene "zalogajčiće" pre služenja poprskajte sokom od limuna i pospite rendanim parmezanom.