Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusne ćuftice od piletine sa svežim peršunom i rikotom.
Sastojci:
400 grama brokolija
Jedan limun, isečen na tanke kolutove
Četiri kašike maslinovog ulja
So i biber, po ukusu
Pola kašičice tucane paprike
Jedno krupnije jaje
Dva čena belog luka, sitno iseckana
200 grama rikote
Veza peršuna, sitno iseckanog
70 grama prezli
500 grama mlevenog pilećeg mesa
Sveže ceđen sok jednog limuna
30 grama rendanog parmezana, za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje, pa poređajte cvetiće brokolija i kolutove limuna, prelijte sa tri kašike maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu i pospite tucanom paprikom.
U činiji srednje veličine, žicom umutite jaje, dodajte beli luk, rikotu, kašičicu soli, bibera po ukusu, peršun, kašiku maslinovog ulja i meso, a zatim rukom mesite dok se ne sjedini. Nemojte da preterate sa mešenjem, da ćuftice ne bi bile suviše tvrde i suve.
Meso rukom oblikujte u dvadesetak ćuftica, ali vodite računa da ostanu "rastresite". Ćuftice rasporedite u pleh, između brokolija i kolutova limuna, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko dvadeset minuta, ili dok lepo ne porumene. Na polovini pečenja, izvadite pleh i "protresite ga", tako da se ćuftice okrenu, ili ih okrenite viljuškom, da bi se ravnomerno ispekle.
Pečene "zalogajčiće" pre služenja poprskajte sokom od limuna i pospite rendanim parmezanom.