Jedite ih bez griže savesti!

SRPSKA NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA RECEPTE ZA NAJZDRAVIJE HLEBOVE: Snižavaju pritisak, smanjuju holesterol i čuvaju srce!

Autor Maja Gašić

Nutricionistkinja otkriva i kako da odaberete kupovni hleb, kao i koje namirnice pomažu da testo naraste, a nisu kvasac!

Nutricionistkinja Zorica Kostre kaže da hleb bne treba izbaciti iz ishrane, ali da je svakako bolje birati testo koje se pravi sa žitaricama od celog zrnevlja.

Gostujući u emisiji "RTS Ordinacija" Kostre je otkrila i dva zdrava recepta za hlepčiće koji imaju brojne zdravstvene benefite. Osim što imaju manje kalorija, zahvaljujući probranim sastojcima utiču na smanjenje krvnog pritiska, snižavaju holesterol, a blagotvorno deluju i na zdravlje srca.

Kostre je u emisiji pripremila dva hleba, a ovo su recepti:

Hlepčići sa zrnevljem

Sastojci:

1 šoljica heljdinog brašna

1 šoljica ražanog brašna

1 šoljica ovsa u zrnu

1 šoljia vode

½ šoljice lanenog semena

½ šoljice semenki bundeve (golica)

½ šoljice semenki suncokreta

½ šoljice susama

2 kašike ulja od koštica grožđa

Soda bikarbona (može i ne mora)

Morska ili himalajska so

Priprema: Lan i ovas u zrnu držati potpoljene otprilike 2 sata da lepo nabubri. Zatim, pomešati sve sastojke, da se dobije meka smesa, koja se lepi za prste. Odvajati komadiće i na papiru za pečenje oblikovati hlepčiće. Peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni C.

"Lan, golica. susam, ovas i ostalo celo zrnevlje su veliki izvor nezasićenih masnih kiselina, omega 3, 6 i 9, kao i  vlakana, snižavaju holesterol i utiču na smanjenje vikosokog krvnog pritiska, blagotvorni su za srce. Heljdino brašno je puno aminokiselina, a lan kada se potopi, oslabi enzime koji utiču na njegovo varenje", kaže Kostre.

Hleb od kukuruznog brašna

Sastojci:

200 g belog kukuruznog brašna

200 g prosenog brašna

100 g ražanog brašna

1/2 l vode

4 kašike ulja od koštica grožđa

1 kašičica morske ili himalajske soli

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice limunskog soka

Proprema: Ovas u zrnu takođe potpiti u vodui i istaviti da odstoji 2-4 sata, da lepo nabubri. Sve pomešati ui umesiti u ređu smesu. Iliti u pleh obložen papirom i peći 40 minuta na 200 stepeni.

"Proseno brašno je jedino bazno brašno, to zanči da u telu izazova baznu reakciju,  a što imamo veću baznost tela, to ćemo bti zdraviji. Takođe, proso sprečava iskoristljivost joda koja nam je važna za štitastu žlezdu, a to isto važi za lan", dodaje nutricionistkinja.

A šta raditi da se testo "digne"?

"Najzdravija je kombinacija 2 kašičice sode bikarbone i 4 kašičice limunovog soka, to pomaže da testo naraste", kaže i objašnjava zašto je kvasac "problemartičan": "Kvasac ako se upotrebi u većoj količini ima veliku vlažnost i kada dođe u dodir sa želudačnom kiselinom stvara nešto kao grudvice koje se teško vare."

Zorica Kostre je otkrila i na šta treba obratiti pažnju kada kupujete hleb.

"Kad već kušpujete hleb, birajte onaj koji je teži i izbijeniji, da bude mali a težak", kaže Kostre.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.