Kuhinja

AKO OVO RADITE DOK SPREMATE MESO, RIZIKUJETE TROVANJE: 17 najvećih grešaka koje većina ljudi pravi u kuhinji, opasne su!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Neće greške u kuvanju uticati samo na ukus, već i na bezbednost hrane!

Ljubitelji jela s mesom, socnih šnicli ili ukusnih burgera, cesto prave ove greške u kuhinji.

Neke od njih uticu na ukus vaše omiljene namirnice, ali su neke opasne i po zdravlje.

Ovo su najcešce kuhinjske greške kada je u pitanju priprema mesa!

Ne citate recept

Ako piše kako bi trebalo da pripremite meso i koliko ce dalje ta procedura trajati, nemojte "odokativno" spremati jelo, recept postoji s razlogom.

"Preskacete" marinadu

Ukusne marinade sa zacinima, uljem ili vinom postoje s razlogom. One ce u meso "ubaciti" još ukusa i dodatno ga omekšati. Nije isto da li ste meso ostavili 15 minuta u marinadi, ili dva-tri sata ili cak preko noci.

Pržite na nedovoljno zagrejanom tiganju

Uskracujete sebi fantastican ukus ako šniclu "bacite" na tiganj koji se nije dovoljno zagrejao. Dobicete meso koje više ima ukus kao da je dinstano, i nece biti meko i socno. Vruc tiganj ce zatvoriti pore mesa i zarobiti sve sokove u njemu, a spolja ce napraviti karamelizaciju i koricu.

Pretrpavate tiganj

Bilo da pripremate burgere, šnicle ili nešto trece, postoji ogranicenje broja namirnica koje ste stavili u tiganj. Ako ga pretrpate, hrana ce spreciti da tecnost ispari, i umesto da se meso prži, pocece da se dinsta. A meso po obodu tiganja verovatno nece biti gotovo.

Pržite na maslinovom ulju

Jer, toliko puta ste culi da je zdravije od suncokretovog. Maslinovo ulje nije predvideno za prženje na jakoj vatri, temperatura gorenja mu je mnogo niža od ostalih ulja.

Skracujete vreme sporog kuvanja

Spremate ukusan gulaš ili slicno jelo koje se dugo krcka? Nemojte samo posle sat vremena bocnuti meso i pomisliti, ma, dovoljno se skuvalo. Neki recepti s razlogom zahtevaju i po cetiri sata. Probajte, shvaticete razliku odmah!

Izvor: Shutterstock

Ne solite dovoljno

So i biber najbolji su "prijatelji" mesa, jer pojacavaju njegov ukus. Nemojte biti stidljivi kada ih stavljate, dobicete bljutavu hranu.

Roštiljate na otvorenom plamenu

Majstori kuhinje znaju, najbolji roštilj sprema se iznad žara. Otvoreni plamen ce samo uciniti da površina izgori, što može biti i štetno za zdravlje, a meso iznutra ostane sirovo.

Perete meso

Veliki je kuhinjski mit da bi meso trebalo prati pod vodom pre pripremanja, i narocito važi za piletinu. Ne perite meso, nema potrebe za tim.

Ne odvajate meso od povrca

Budite izuzetno pažljivi da sirovo meso ne bude pored svežeg povrca, i da ih ni slucajno ne secete istim nožem, na istoj dasci. To može dovesti do trovanja!

Ne probate dok kuvate

Kako cete znati da li je hrani potrebno još soli, bibera ili zacina, ako niste "štrpnuli" barem malo da probate?

Ne "odmarate" meso

Šnicla, biftek, hamburger ili drugo meso koje se prži na vrucem tiganju mora da ostane da "odmori" desetak minuta. Bice neuporedivo socnije i ukusnije.

Koristite metalni pribor na teflonu

Trebalo bi da koristite plasticne, silikonske ili drvene varjace, tiganji i lonci s teflonom ce vam duže trajati.

Koristite tup nož

Opasniji je od oštrog, jer cete više "navaliti" da biste mogli nešto njim da isecete. Secate se da nikada ne bi trebalo koristiti tup brijac? Isto važi i za nož.

Previše cesto mešate ili okrecete meso

Pustite ga da dobije koricu i da se karamelizuje, odnosno ostavite meso na miru dok se pece!

Meso spremate direktno iz frižidera

I pravite ogromnu grešku. Nece se ispeci ravnomerno i bice mnogo žilavije. Meso mora doci na sobnu temperaturu pre nego što ga stavite u tiganj. Ostavite ga na radnoj površini najmanje pola sata.

Ne brišete radnu površinu

Ako ste pripremali sirovo meso, odmah prebrišite radnu površinu sunderom i deterdžentom, potom isperite i osušite ubrusom. Na sirovom mesu, narocito piletini i svinjetini, nalazi se mnoštvo mikroorganizama sa kojima ne želite da se upoznate.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi