4 TRIKA PROFESIONALNIH KUVARA ZA PRIPREMU LOSOSA: Hrskava kožica i meko, sočno meso svaki put kada ga spremate!

Lako je, samo zapamtite ove četiri stvari!

YouTube/SeriousEats

Bilo da je losos jedna od vaših omiljenih namirnica, ili ste ga prvi put kupili i niste sigurni kako se sprema, predstavljamo vam savete u koje se "kunu" profesionalni kuvari!

Ova riba je veoma zdrava, ali može biti "pipava" za pripremu, ali ne brinite, ovo su sve tajne pripreme savršenog lososa!

Fileti lososa uvek se pripremaju tako da budu srednje pečeni. Mnogi se pitaju šta raditi s kožom ribe, ili kako znati da je losos gotov iako je iznutra i dalje ružičast? Evo odgovora!

1. Izvadite ribu iz frižidera

Riba, kao ni meso, ne priprema se uz naglu promenu temperature. Ako je losos bio u frižideru, neka odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata.

Potom obavezno osušite filete papirnim ubrusom! Na ovaj način biće hrskaviji, i nećete doći u situaciju da riba počne da se dinsta zbog vode koju je otpustila, naročito ako su fileti prethodno bili zamrznuti.

2. Koji tiganj je najbolji?

Odložite tiganj koji ima neprijanjajući premaz, i uzmite ili tiganj od livenog gvožđa, ili od nerđajućeg čelika.

Tiganj mora biti dovoljno veliki tako da riba ne napravi "gužvu" i naglo spusti temperaturu u njemu. Ako imate samo manje tiganje, pržite u dve ture.

YouTube/SeriousEats 

3. Jačina vatre

Ovo je trik, riba se prži na veoma vrućem tiganju. Ali to ne znači da bi trebalo ringlu da odvrnete do poslednjeg podeoka! Stavite tiganj na srednju vatru ali ga ostavite da se dugo greje. Tek tada u njega stavite ulje, i kada primetite "talasiće" na površini, znači da se dovoljno zagrejalo.

4. Ne dirajte!

Lososa stavite u ulje tako da je koža dole, i sada je najveći izazov pred vama - da se uzdržite od diranja ili pomeranja ribe. Koža je izdržljiva, i na toj strani će se filet duže pržiti. Dozvolite koži da postane hrskava, nemojte pomerati filet rukama niti kuhinjskim alatkama. Znaćete da je vreme da je prevrnete na drugu stranu, kada primetite da je donja polovina ribe promenila boju iz jarke narandžaste u bledoružičastu. Okrenite filete i dajte im još 3-4 minuta na drugoj strani. Znaćete da je gotovo ako viljuškom bocnete ribu, i možete lako meso da razdvojite na segmente.

Pročitajte i naš vodič za kupovinu ribe!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.