6 GREŠAKA KOJE KUVARI NIKADA NE PRAVE KAD PRŽE U ULJU: Zbog njih je hrana masna i zagorela, a poslednja je OPASNA

Ako često pržite hranu, dobro zapamtite ove savete!

YouTube/EthanCheblowsky

Ako se povremeno častite prženom hranom, ovo su saveti profesionalnih kuvara!

Postoje cake, vezane za temperaturu i vrstu ulja koje koristite, a dobro zapamtite i greške koje ne bi trebalo praviti, mogu skupo da vas koštaju - rezultat nije samo hrana koja je masna i čudnog ukusa, već i opekotine!

Ne propustite ni savet profesionalnih kuvara za krmenadle, kao ni koje ulje nikada ne bi trebalo da koristite za kuvanje!

1. Previsoka temperatura

Svi znaju šta će se desiti, a opet to rade - komadi hrane biće zagoreli spolja, a iznutra još živi, što je posebno opasno ako pržite meso. Da li ste znali da postoje i trikovi kuvara za prženice?

2. Preniska temperatura

Hrana će upiti previše ulja dok pliva u njemu, a ne prži se, zbog čega će biti premasna a neće se lepo zapeći.

3. Pogrešno ulje

Za duboko prženje koriste se ulje suncokreta, kikirikija ili kanole, jer imaju viši stepen gorenja od maslinovog. Ukus im je neutralan zbog čega neće "ostaviti" svoj pečat na hrani koju spremate.

YouTube/EthanCheblowsky 

4. Natrpan tiganj

Verovatno žurite, ali kada u ulje sručite ogromnu količinu hrane, njegova temperatura će se naglo spustiti. Dobićete masniju hranu koja se nije ravnomerno ispekla.

Pročitajte i šta vam prodavci neće reći kada kupujete teflonski tiganj!

5. Preveliki komadi

Postoji razlog zašto je pomfrit super pržen, komadi su mali i jednake veličine. Ako ste ispohovali šnicle ili sličnu hranu, nemojte da komadi budu preveliki. Manje pohovane šnicle će se brže i bolje ispržiti, trik je u tome da provedu u vrelom ulju kratko vreme - biće hrskave spolja, a iznutra potpuno kuvane.

Ako pržite pljeskavice ili ćevape, pročitajte savete kuvara za mleveno meso!

6. "Reciklaža" ulja

Ponekad ljudi koriste isto ulje više puta, što je veoma opasna greška. Najpre, ulje će upiti ukus hrane koja se prethodno pržila u njemu. Potom, sa hemijske strane, počeće da se rastvara što će iznenada spustiti njegov prag zagorevanja. Dobićete masnu hranu čudnog ukusa i zagoreće dok ste rekli "keks", što značajno podiže rizik i od kuhinjskih nezgoda koje rezultiraju opekotinama.

Pročitajte i jedini bezbedan način da se rešite ulja iz tiganja!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.