Kuvanje

ITALIJANSKI KUVARI NIKADA SOS NE SPREMAJU OVAKO: Najveća greška koju možete da napravite vam oduzima i vreme, i živce!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Skoro svi ovako pripremaju sos a potpuno je pogrešno!

Izvor: YouTube/FoodNetworkCanada

Paradajz sos je omiljeni sos širom sveta, kako i ne bi bio - lako se pravi, ide uz razna jela, i ukusan je čak i kada ga samo prelijete preko testenine!

Bilo da spremate ćufte u sosu, špagete ili nešto treće, postoji jedna greška od koje se Italijani "ježe" kada je u pitanju paradajz sos.

Klasičan sos od paradajza zove se marinara sos i priprema se od svega nekoliko sastojaka. Potrebni su vam paradajz, maslinovo ulje, beli luk i začini po izboru. I to je to!

Marinara sos, bilo da ga spremate od svežeg ili konzerviranog paradajza, ne sprema se samo lako već i brzo. Pročitajte i najčešću grešku kada pripremamo bolonjeze sos!

Kada kažemo "brzo", zaista to i mislimo - Italijani ovaj sos nikada ne kuvaju duže od petnaestak minuta. Paradajz je najzdraviji kada se zagreje, tada telo može da iskoristi najviše njegovih zdravih sastojaka, i sve preko 15-20 minuta ubija zdrave sastojke, ali i ukus!

Marinara sos se, dakle, sprema što brže. Ako ste zbunjeni jer obično krčkate ovaj sos i do sat vremena da bi se "razvili" ukusi, sve vreme spremate pogrešan sos!

Sos od paradajza koji se krčka dugo, sadrži još začina, crni luk i druge sastojke po vašem izboru, zove se sugo di pomodoro ili ako u njemu ima mesa, ragu. Taj sos potpuno je drugačiji i ne koristi se za testeninu i druga brža jela, već "služi" tome da razblaži jače sastojke kao što je meso koje se u njemu dugo dinsta.

Pročitajte i kako se pravi najzdravija čorba od paradajza!

(MONDO)