Ko bolje od kuvara iz Italije zna kako se pravilno priprema bolonjeze sos? Poznati Italijan Đino D’Akampo otkrio je da većina ljudi pravi istu grešku – dodaju nepotrebno povrće i začine, i koriste samo jednu vrstu mesa.

Da biste spremili "prave" bolonjeze, na italijanski način, poznati kuvar kaže da ne treba da koristite špagete, već taljatele. Možda vam se to čini kao sitnica, ali uticaće i na ukus i na teksturu.

U tiganju na malo ulja propržite sitno iseckan luk, celer i šargarepu, a da bi bile još ukusnije, za bolonjeze su vam potrebne dve vrste mesa.

"Svinjetina će vam dati volumen i ukus, a junetina teksturu", kaže D’Akampo.

Kada meso bude gotovo, u to treba dodati i mleko, da bi meso bilo mekše. Pored mleka, Italijani u bolonjeze dodaju i vino, zajedno sa pilećim ili goveđim bujonom.

Iako se paradajz često dodaje u bolonjeze, Đino savetuje da ovaj sastojak izostavite jer se ne koristi u originalnom italijanskom receptu. Umesto toga, savetuje da dodate malo soka od paradajza, a zatim sledi deo koji vam se neće dopasti – sos treba kuvati na laganoj vatri tri sata!

Prema detaljnim Đinovim uputstvima, sos treba kuvati sat i po poklopljen, pa još toliko sa otvorenim poklopcem, uz mešanje na svakih 15 minuta.

Služi se sa taljatelama koje se skuvaju prema uputstvima na pakovanju.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.