Ako želite da za ručak pripremite neštozaista nesvakidašnje, ovo je recept koji morate probati. Skoro pet miliona ljudi je oduševljeno aromatičnim ćuftama u testu zalivenim sirom - videćete, zaista se tope u ustima.
Sastojci:
Za testo:
- 340 g pšeničnog brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- 4 kašike biljnog ulja
- 1/2 kašičice soli
2 dl toplog mleka
Za ćufte:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike prezli
- 1/2 kašičice soli
- majčina dušica
- crni biber
- mlevena paprika
- nana
- 1 jaje
- 2 kašike biljnog ulja
- 300 g mlevene govedine
- peršun
Za sos:
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika grčkog jogurta
- 3 kašike ulja
Ostalo:
- 300 g čedar sira
- peršun
Priprema:
U činiji pomešati suvi kvasac, šećer, jaje, so i toplo mleko i ručno izmešati da nema grudvica. Umešati brašno i dobro izmešati. Umesiti meko testo (malo će se lepiti za prste), pa dodati ulje i još mesiti. Pokriti i ostaviti 40 minuta da nadođe.
U drugoj činiji narendati glavicu crnog luka. Dodati ispasiran beli luk, prezle, majčinu dušicu, biber, mlevenu papriku, nanu, jaje, biljno ulje, mleveno meso i iseckan svež peršun. Dobro umesiti i praviti manje ćufte (34 komada).
Od nadošlog testa otkidati komade i praviti manje kuglice (34 komada). Pleh dobro nauljiti. Kuglice od testa rastanjiti dlanovima, u sredinu stavljati ćufte, pa "zatvoriti" i oblikovati u loptice. Ređati u pleh i peći pola sata na 170 stepeni C.
Za sos pomešati paradajz pastu, ulje i jogurt i izmešati da se dobije ujednačena smesa. Premazati pečene kuglice, preko posuti iseckanim peršunom i narendanim sirom. Vratiti u rernu da se peče još 15 minuta na 180 stepeni C.