Kao rezultat istraživanja koje je pokazalo da svaki treći srednjoškolac u Kantonu Sarajevo ima prekomernu težinu, kantonalno Ministarstvo obrazovanja donelo je Pravilnik o ishrani dece u školama koji podstiće zdravu hranu u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima učenici provode veći deo dana.

Prema novom Pravilniku o ishrani u osnovnim, srednjim školama, predškolskim i specijaliziranim ustanovama iz svih škola na prostoru Kantona Sarajevo biće izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a biće zabranjena i prodaja nezdrave hrane pomfrita i čipsa.

Krofne, paštete, viršle i kobasice na školskom jelovniku biće dva puta mesečno, a voće će biti svakodnevno obavezni deo ishrane.

Pročitajte: Svako treće dete u Srbiji je gojazno!

Cilj je da se razviju pravilne prehrambene navike kod dece i sprečavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolisana ponuda zdrave hrane i pića i da se deci čije zdravstveno stanje zahteva posebnu ishranu to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svežih namirnica nutritivno prilagođenih psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika.

Pričitajte: Svako peto dete u Srbiji nema doručak

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno sveže voće: jabuka, kruška, kajsija, breskva, šljiva, banana, mandarina ili pomorandža.

Prednost se daje pecivima izrađenim od integralnog, heljdinog i raženog brašna, uz dodatak semenki i svežeg sira, mlečnih namaza, polutvrdih sireva, a što ujedno i podstiče kupovini domaćih mlečnih proizvoda.

Pekarski i poslastičarski proizvodi, krofne, paštetice od lisnazog testa, čokoladni, mesni i krem namazi, paštete, viršle, kobasice i slično na školskom jelovniku moći će  da se nađu samo dva puta mesečno, dok će prodaja svih vrsta čipsa i pomfrit biti zabranjeni u vrtićima i školama kao i prodaja gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih industrijskih sokova.

Da li i u školama u Srbiji treba uvesti ista pravila?