Ekranitis, kako stručnjaci nazivaju niz poremećaja koje su primetili kod dece, bolest je modernog doba, a izaziva je višesatno gledanje u ekrane telefona, tableta i televizora.

Da je vrag odneo šalu, govori podatak stručnjaka da su deca čiji su pogledi prikovani za ekran prestala da se odazivaju na pozive roditelja i drugih ljudi koji su u njihovoj neposrednoj blizini, da se igraju s drugom decom i razgovaraju s njima, piše "Kurir".

Posebno je zabrinjavajuće što deca ne mogu više da duže usmere pažnju na nešto, na primer igru, knjigu ili igračke jer im je sve to dosadno za razliku od brze, trenutne stimulacije koja stiže iz igrica na telefonu, crtanih filmova i drugih sajber-sadržaja. Takođe, roditelji se žale da njihovi mališani reaguju izuzetno agresivno i s pojačanim besom na svako odvajanje od ekrana.

Nikolina Milosavljević, dečji psiholog, psihoterapeut i savetnik za roditelje, kaže za "Kurir" da je ekranitis ili ekranoizam nov izraz koji koriste psiholozi i psihoterapeuti da bi objasnili ponašanje deteta koje trpi posledice gledanja u ekran.

"Jedan od prvih znakova jeste zagledanost u ekran i neodgovaranje na pozive roditelja ili osoba u okolini. Mališani odbijaju da prestanu s gledanjem. Veliki problem je u takozvanom verbalno-kognitivnom razvoju, odnosno govoru i saznajnom procesu, ali i socijalno-emocionalnom razvoju", objašnjava sagovornica lista.

Specijalni pedagog Petar Vladetić kaže za "Kurir" da deca uče od posmatrajući i oponašajući modele ponašanja koje vide u svojoj okolini:

"U modernom svetu, veliki uticaj na decu ima nekvalitetan medijski sadržaj. Ona preko ekrana vrlo brzo dobijaju veliki broj informacija, a to može izazvati agresivnost. Sada su i crtani filmovi takvi, a kamoli internet sadržaj."

Deco, roditelji, vaspitači pročitajte i ovo:

- Kako zaštititi decu od internet "predatora"?

- MONDO: Društvene mreže (ni)su za decu

- Decu privlače sajtovi o duvanu i drogi, igre i čet

Da je sve to veoma loše, pokazuju i podaci istraživanja Unicefa koje je pokazalo da u Srbiji samostalno telefon koristi 70 odsto dece, a 24 odsto uz nečiju pomoć i da deca sve mlađa počinju da koriste tehnologiju.

Prema istim podacima, deca kod nas čak šest sati dnevno provode koristeći tehnologiju. Istraživanje je pokazalo da uz ekran televizora, tableta ili telefona deca u proseku provedu čak šest sati dnevno.

Da li je i vaše dete internet zavisnik?