Dečji rođendan može da se proslavlja uz domaće kolače i kiflice, ali samo kod kuće. Da ne bi, nepažnjom, došlo do masovnog trovanja, u vrtićima je zabranjeno donošenje hrane.
Roditelje čija su deca po prvi put u vrtiću iznenadiće se kada vaspitačice odbiju da prime tortu koju su doneli povodom rođendana svog mališana. Argumenti tipa “sveža je, juče sam je napravila” neće proći, jer su propisi strogi i izričiti.
"Zabranjeno je donošenje sendviča, torti, kolača... Bilo čega što je pravljeno kod kuće! U obdaništima, decu smeju da jedu samo hranu koja se napravi u objektu odnosno centralnoj kuhinji. Jedino za tako kontrolisano pripremljenu hranu sigurni smo da je napravljena od svežih i ispravnih namirnica", objašnjava za "Blic" Nada Parezanović, direktorka Predškolske ustanove “Vračar”.
Pravilo da se hrana ne donosi u vrtić uvedeno je pre desetak godina, kad se u obdaništima pojavila salmonela, najverovatnije prozrokovana pokvarenim jajima ili mlekom. Izuzetak od ovog pravila su fabričke grickalice i slatkiši.
"Deca mogu da donesu industijske proizvode poput čipsa, grisina, bombona na kojima je naznačen rok trajanja, koji naravno nije istekao. Dosledno poštujemo pravilo o hrani, jer ne želimo da rizikujemo da deca pokvare stomak ili da se otruju", naglašava Snežana Petrović, direktorka vrtića na Zvezdari.
(MONDO)
"Zabranjeno je donošenje sendviča, torti, kolača... Bilo čega što je pravljeno kod kuće! U obdaništima, decu smeju da jedu samo hranu koja se napravi u objektu odnosno centralnoj kuhinji. Jedino za tako kontrolisano pripremljenu hranu sigurni smo da je napravljena od svežih i ispravnih namirnica", objašnjava za "Blic" Nada Parezanović, direktorka Predškolske ustanove “Vračar”.
Pravilo da se hrana ne donosi u vrtić uvedeno je pre desetak godina, kad se u obdaništima pojavila salmonela, najverovatnije prozrokovana pokvarenim jajima ili mlekom. Izuzetak od ovog pravila su fabričke grickalice i slatkiši.
"Deca mogu da donesu industijske proizvode poput čipsa, grisina, bombona na kojima je naznačen rok trajanja, koji naravno nije istekao. Dosledno poštujemo pravilo o hrani, jer ne želimo da rizikujemo da deca pokvare stomak ili da se otruju", naglašava Snežana Petrović, direktorka vrtića na Zvezdari.
(MONDO)