Jabuke koliko imaju kalorija koliko šećera
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

"Jabuke su drugo najčešće konzumirano voće u svetu, odmah iza banana, i to sa razlogom! Generalno nisu skupe, lako se 'transportuju', zdrave su i ukusne", kaže dr Aleks Kaspero za Women's Health.

Koliko kalorija ima jabuka?

Zavisi od vrste i veličine, ali u proseku, jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija. Ali, ovo voće ima i mnogo drugih važnih nutrijenata.

Dakle, jabuka srednje veličine sa korom ima 95 kalorija, 25 grama ugljenih hidrata, 19 grama šećera, 4 grama vlakana, a masti i proteine ne sadrži uopšte.

Ako vas brine ova količina šećera, samo da znate da šećer iz jabuke nije isti kao onaj iz bombona ili čokolade.

"Vlakna su prirodni način za kontrolisanje nivoa šećera u krvi, priroda je to regulisala i zbog toga šećer iz voća i povrća nije isti kao prerađeni šećer iz slatkiša", objašnjava dr Kaspero.

"Vlakna koja se nalaze u voću usporavaju varenje, što sprečava nagli skok nivoa šećera u krvi, koji se neminovno dešava kad istu količinu šećera unesete jedući bombone recimo."

Istraživanje koje je 2013. sprovedeno na Harvardu pokazalo je da osobe koje imaju naviku da svakog dana pojedu jabuku imaju niži rizik od dijabetesa tipa 2.

Što je još važnije, visok sadržaj vlakana u ovom voću znači da je svaka jabuka i zdrava doza prebiotika (nesvarljiva vlakna su ono čime se hrane dobre bakterije koje nastanjuju naša creva).

"Prebiotici popravljaju gastrointestinalno zdravlje i doprinose boljoj apsorpciji kalcijuma iz hrane koju jedemo", kaže dr Kaspero.

Ali, to nije sve što ovo čudesno voće nudi.

Samo jedna jabuka srednje veličine zadovoljiće 14 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom A i 11 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, a ovi antioksidanti (vitamini A i C) umanjuju štetno dejstvo slobodnih radikala. Recimo, konkretno je dokazano da antioksidanti koje sadrže jabuke štite od pojedinih tipova kancera i od astme.

Ako redovno jedete jabuke, lakše ćete se osloboditi viška kilograma. Ovo voće je superzdrava užina niske kalorijske vrednosti, a ipak će vas zasititi zahvaljujući viskokom sadržaju vlakana.

Da li je jogurt stvarno toliko zdrav

Da li je avokado stvarno "savršena" hrana

Ovo je najzdravije meso!