Brašno je namirnica za koju većina smatra da može dugo da stoji, te je kupuju u velikim količinama i odlažu u mračne ugove svojih ormara, dok ne zatreba za mešenje peciva kao što su pogača bez kvasca ili hleb sa sodom bikarbonom.

Međutim, brašno ne može večno da stoji. Sve vrste brašna se, nažalost kvare, ali i privlače "neželjene goste", tačnije bube.

Evo nekoliko saveta kako da ne bacate brašno i svoju kuhinju zaštitite od gladnih bubica.

Najbolje je kupovti samo onoliko brašna koliko je potrebno za narednih nekoliko nedelja, jer ono privlači vlagu, a samim tim se i brzo kvari.

Najbolje rešenje je kupiti brašno na meru i uzeti tačno onoliko koliko vam je potrebno.

Ukoliko, kupite više brašna nego što vam je neophodno, najboje rešenje je da ga zamrznete, gde može da ostane do godinu dana. Ne zaboravite da ga pre toga stavite u posude sa hermetičkim zatvaračem.

Glavni krivac za vlagu su papirni džakovi u koje se brašno pakuje. Najbolje je brašno držati u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem i time ga zaštititi od vlage, buba, ali i održati svežim.

Brašno čuvati na tamnom i hladnom mestu, što dalje od peći i drugih žarišta u kuhinji, prenosi "Stvar ukusa".