Prodavnice s natpisom "Zdrava hrana" nalaze se praktično na svakom ćošku, ali da li su proizvodi koje nam plasiraju kao zdrave, dijetalne, sa smanjenim procentom masti ili šećera, zaista zdravi?

Nutricionistkinja Tijana Bošković i doktorka Dragana Đukić dale su odgovore na najvažnija pitanja o navodnoj "zdravoj hrani".

"Diskutabilno je šta se sve kod nas plasira kao zdrav i prirodan proizvod, jer nisu svi proizvodi sa oznakom eko, bio ili organik. Potrošači i ne znaju da kupuju upravo ono što žele da izbegnu, mnoštvo nezdravih masti, šećera, aditiva, konzervansa, emulgatora... Različite su definicije zdrave hrane, kvalitetni i odgovarajući režim ishrane ne može se meriti samo količinom unetih kalorija. Namirnice koje sačinjavaju režim su značajnije od broja kalorija", rekla je dr Đukić i podsetila da upravo 90 odsto bolesti ima veze sa ishranom.

U većini ovih radnji, pažnju će najpre privući razni keksići, kolačići, označeni kao dijetalni, integralni ili čak zdravi. A zapravo većina njih sadrži štetnu masnoću i šećer.

"Glavni sastojak u većini takvih keksa su hidrogenizovana ulja, koja sadrže veliku količinu transmasti. Pošto se masne kiseline koriste za izgradnju ćelijskih opni, transmasne kiseline zauzimaju mesto na opni, ali ne rade svoj posao. Puštaju nepoželjne uljeze da uđu, a sprečavaju životno važne materije da dospu u ćeliju. Za organizam su transmasti otrov, samo im je dejstvo usporeno", rekla je ona.

Postoje proizvodi koje samim time ne bi trebalo da kupite. Među njima su kupovni musli, gotove ovsene kaše ili pirinčane galete, jer se "naduvavaju" velikim pritiskom i visokom temperaturom, nemaju nikakav ukus i prelivaju se uljima, šećerom uz dodatak aditiva.

Grickalice i "integralni" štapići sadrže hidrogenizovane masti, prže se u ulju, prepune su soli i belog brašna. Procenat integralnog brašna u njima je mali.

Pločice od žitarica s medom i suvim voćem, slatkiši su sa hidrogenizovanim biljnim mastima. Voće na njima često je kandirano, odnosno ušećereno a ne sušeno, zbog čega ovo više nije zdrava hrana.

Lanene pločice imaju više soli i loših transmasnih kiselina nego samog lana. Ne sadrže omega 3 masne kiseline, sadrže nesamleveni lan koji organizam ne može da svari.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Zdravlje u tanjiru)