Nema osobe koja se makar jednom u životu nije zapitala koliko dugo će živeti. Nažalost, odgovor na ovo pitanje ne postoji, ne mogu vam pomoći ni astrolozi, ni lekari ni gatare. To ne sprečava naučnike da pokušavaju da razotkriju tajnu stogodišnjaka.

Pa tako postoje brojne metode, a savremena nauka je pokušavala i da utvrdi vezu između obima struka i dugog života. Zvuči neverovatno, ali najnobvija otkjrića sugerišu da što osoba ima tanji struk, to je veća verovatnoća da će dočekati da dobije praunuk. Mežutim, čak i u ovom teoriji postoje nijanse.

Naučnici su utvrdili da je optimalna veličina obima struka: za žene - ne više od 80 cm, a za muškarce - do 94 cm.

Dame sa strukom preko 88 cm i muškarci sa obimom preko 102 cm, prema rečima stručnjaka, imaju najmanje šanse da dožive duboku starost. Kod ovih osoba je veliki rizik od razvoja srčanih tegoba, onkoloških i metaboličkih poremećaja.

Ova teorija se zasniva na analizi višegodišnjih istraživanja: muškarci "čvrste" građe i struka šireg od 100 cm u mnogo većem broju umiru pre nego što dožive duboku starost u odnosu na svoje "vitke" vršnjake. 

Bitan faktor

Međutim, prilikom merenja trebalo bi da se uzme u obzir i visina osobe. Primera radi, kod Azijata koji su inače niski rastom, rizik od razvoja brojnih bolesti dramatično se povećava kada struk kod muškaraca dostigne 85 centimetara.