Mršavljenje je uvek aktuelna tema, naročito kada se spremamo za letovanje. Važno je održavati zdravu telesnu masu ne samo zbog izgleda, već i zbog stanja organizma, ali na putu ka idealnoj liniji isprečavaju se opasne zablude.

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je na K1 o režimima ishrane kao što je autofagija, pravilnoj upotrebi mlečnih proizvoda kao što su jogurt i sir, ali i zabludama vezanim za vodu, creva i obroke.

"Kada creva krče, mi nismo gladni, a u to svi veruju. Creva imaju normalnu i zdravu funkciju ispiranja i to je to što čujete, a ne znak gladi", objasnila je ona.

Mnogi se pitaju kada najkasnije jesti, a Branka navodi da je četiri sata pre spavanja idealno.

"Jedite četiri sata pre spavanja, ne valja jesti i odmah leći. Želudac hranu šalje u creva, i tek kada hrana prođe tamo želudac može da se odmori, inače će raditi sve vreme bez predaha", rekla je ona.

Da li je potrebno piti vodu pre obroka, za vreme, posle, postoji li tu "pogrešan" trenutak za unos vode?

"Možete pre obroka, popijte, pa malo sačekajte. Zabluda je da se ne pije voda pre jela, pa jede se valjda supa pre ručka. Pijte vodu slobodno kada ste žedni. Ujutru popijte pola litra, neka ne bude baš iz frižidera već sobne temperature", rekla je ona.

Suplementi su takođe nešto o čemu slušamo skoro svakodnevno, ali Mirkovićeva je po tom pitanju izričita - "suplement ne može nikada da zameni hranu i ono što iz nje dobijamo".

Ona je opisala koliko zarađuje industrija mršavljenja, i podaci su uznemirujući, naročito za Ameriku.

"Ozbiljan je to biznis, to je čitava grana tržišta, u Americi i Evropi, pa i kod nas i Evropi. Medicinskih dijeta ima najmanje, pitanje je ko je ozbiljan a ko nije, sve više imamo i onih koji će vam brzo skinuti kilograme, koji se vrate odmah i to nije zdravo", rekla je ona.

"To je razrađena šema, njihova nacija se razboljeva, jede se brza hrana ispred TV-a, pa kad postanu gojazni, daj novac da smršaš. Kod njih je epidemija gojaznosti, što dalje otvara pitanje da li ćete biti zaposleni i uspešni. U Evropi neće da zaposle gojaznog, kažu ako ne brine o sebi, neće brinuti ni o mom biznisu, a opteretiće mi osiguranje. Gojazna osoba ne treba da bude stigmatizovana, ne moramo svi biti savršeni, to su sve ekstremi. Ili jako gojazni, ili premršavi, kao manekenke, to su standardi koji nam se plasiraju. To su bolesni standardi koji se plasiraju. I neko ko ne ume da se snađe u tome i mnogo radi, luta u tome, ne zna šta treba da jede i koliko bi trebalo da ima kilograma. A svi bi voleli brze rezultate", rekla je ona.

Jedna od zabluda vezana je i za najvažniji obrok dana, doručak.

"Američka prevara je da nam ne treba doručak, da jedete na tri sata ponešto. Treba jesti kada osetite glad, treba popiti ujutru vodu ili kafu, pa jedite kad ste gladni. Važno je da osetite da li ste gladni ili niste, glad je neprijatnost, onda se osećamo kao da nam pada šećer", rekla je ona.

(MONDO)