Svi volimo čokoladu, i nekad satima maštamo o trenutku kada ćemo doći kući i uzeti koju kockicu omiljene poslastice.

Kupili ste je u prodavnici ili je već imate kod kuće, sedate na kauč i otvarate pakovanje i... Čokolada izgleda čudno. Na površini ima smeđ ili čak sivkast sloj koji uopšte ne izgleda privlačno. U čemu je stvar i da li je takva čokolada bezbedna za jelo?

U pitanju je pojava koja se naziva "cvetanje" čokolade i dva su razloga zbog kojih se događa.

Ako vidite beličasti film na čokoladi, predugo je stajala na toplom mestu zbog čega se kakao maslac, masnoća koja je jedan od sastavnih delova čokolade, odvojio i isplivao na površinu.

Ako vidite kristalizovani sloj, vlaga je ušla u pakovanje zbog čega se šećer izdvojio na površini čokolade.

Da li je čokolada s "nečim belim" bezbedna za jelo? Ukratko, jeste, ali će joj ukus možda biti malo drugačiji jer su sastojci koji su inače pomešani sada razdvojeni.

Ako ne vidite nikakvu drugu promenu i čokolada miriše normalno, slobodno je jedite. Ako vam se ipak ne dopada kako izgleda, iskoristite je za kuvanje, napravite braunije ili čokoladnu tortu od nje.

(MONDO)