Kada jedemo svežu lubenicu, desi se da malo "zagrebemo" po belom delu, pogotovo ako je plod izuzetno sladak. Semenke uvek bacamo, ali ih lekari preporučuju kao vrlo korisne. Isto tako naše domaćice često od kore pripremaju slatko, pa i džemove koji su vrlo ukusni, ali pitanje je koliko su zdravi.
Da li štetimo zdravlju ako jedemo beli deo i koru lubenice?
"Ne preporučuje se da se lubenica jede sve do kore, dakle i onaj beli deo, kao ni da se koristi za kuvanje ili zimnicu", kaže toksikolog, dr Mihael Kutušov.
"Činjenica je da kora i beli deo lubenice zadržavaju najveću koncentraciju herbicida i pesticida koji se koriste za uzgoj ovog voća. Preporuka je da se jede samo crveni deo i generalno da budete oprezni pri odabiru ploda", napominje doktor.
Kako prepoznati "dobru lubenicu"?
"Kvalitetna lubenica dobro miriše, a unutrašnjost joj je normalne crvene ili ružičaste boje bez svetlih pruga. Lubenice koje se tretiraju nitratima nemaju glatko, lepo 'meso', drugačije izgledaju i zaista mogu da budu otrovne", napominje stručnjak.
Prethodno je agronom objasnio na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine lubenice i kako biste bili sigurni da niste uzeli onu koja je "zatrovana" nitratima.
Šok poraz Crvene zvezde u ABA ligi: Tri kola, dva šamara - nije dobro!
Sferopulos smrknut izašao pred kamere: Moraju da shvate, Evroliga nije bitna!
Crvena zvezda se preznojila i pobedila u Loznici! Kidala živce Milojeviću, nervirao se do poslednjeg minuta
Sneg u Srbiju stiže brže nego što mislimo: Polarni vrtlog juri ka nama, desiće se ono što nije 10 godina
"Smailagić igra loše, spor je u svemu": Trinkijeri javno kritikovao bivšeg igrača Partizana