Kada jedemo svežu lubenicu, desi se da malo "zagrebemo" po belom delu, pogotovo ako je plod izuzetno sladak. Semenke uvek bacamo, ali ih lekari preporučuju kao vrlo korisne. Isto tako naše domaćice često od kore pripremaju slatko, pa i džemove koji su vrlo ukusni, ali pitanje je koliko su zdravi.
Da li štetimo zdravlju ako jedemo beli deo i koru lubenice?
"Ne preporučuje se da se lubenica jede sve do kore, dakle i onaj beli deo, kao ni da se koristi za kuvanje ili zimnicu", kaže toksikolog, dr Mihael Kutušov.
"Činjenica je da kora i beli deo lubenice zadržavaju najveću koncentraciju herbicida i pesticida koji se koriste za uzgoj ovog voća. Preporuka je da se jede samo crveni deo i generalno da budete oprezni pri odabiru ploda", napominje doktor.
Kako prepoznati "dobru lubenicu"?
"Kvalitetna lubenica dobro miriše, a unutrašnjost joj je normalne crvene ili ružičaste boje bez svetlih pruga. Lubenice koje se tretiraju nitratima nemaju glatko, lepo 'meso', drugačije izgledaju i zaista mogu da budu otrovne", napominje stručnjak.
Prethodno je agronom objasnio na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine lubenice i kako biste bili sigurni da niste uzeli onu koja je "zatrovana" nitratima.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću