Promene u telu povezane sa starenjem trebalo bi da prati prilagođavanje ishrane kako bi se izbegle bolesti i održalo optimalno stanje tela. Nutricionisti ističu da posle 45 godina treba se odreći hrane koja sadrži veliku količinu kalorija, konzervansa i masti.

Nutricionistkinja Robin Miler je primetila da zbog promena u telu koje se dešavaju ulaskom u određene godine, neke namirnice mogu da povećaju rizik od razvoja ozbiljnih bolesti, posebno dijabetesa i Alchajmera.

Šta telo ne voli?

Pre svega, savetovala je da se izbegava prženo meso, koje izaziva oticanje, narušava kožu i kognitivne sposobnosti. Osim toga, hrana i slatkiši koji sadrže šećer doprinose razvoju ateroskleroze, mogu dovesti do moždanog udara ili koronarne bolesti srca. Umesto toga, stručnjakinja preporučuje kolače bez šećera, dijetetske deserte na bazi voća ili povrća, suvo voće. Takođe, Milerova savetuje da se svi preko 45. godine odreknu hleba sa kvascem.

"Čokoladu postepeno zamenjujte urmama, suvim šljivama, bananama, jabukama... Možete da jedete  crnu čokoladu, sadrži manje šećera i više hranljivih materija. Ljudi koji se prejedaju slatkišima, osim što riziku da obole od gorepomenutih bolesti, imaju i takozvano 'šećerno lice'. Simptomi su zagasita boja kože, pojačana pigmentacija, crvene fleke, natečenost, pa čak i 'opasanje' obrva", objasnila je nutricionistkinja. 

Milerova je takođe naglasila da je važno izbaciti ili smanjiti konzervisanu hranu, jer ona sadrži dosta soli, trans masti i šećera koji izazivaju nadutost, kao i alkoholna pića koja imaju snažan efekat na jetru.

MONDO