Znate li koji je najzdraviji mlečni proizvod? Ljudi koji vode računa o zdravlju piju ga svakog dana, a najbolje je uz doručak kako bi telo iskoristilo sva blagotvorna svojstva i postavilo "podlogu" za metabolizam tokom dana.

Mnogi piju jogurt, a evo koji su najzdraviji mlečni proizvodi ako želite dobro varenje, samim time i jači imunitet.

"Običan" jogurt sadrži proteine, probiotike, kalcijum, vitamine, ukusan je i zdrav. Jogurt sa smanjenim procentom masnoće trebalo bi izbegavati, jer masnoća može da bude nadoknađena šećerom zbog ukusa i gustine, a šećer je neprijatelj imuniteta.

Grčki jogurt je vrlo popularan, ali imajte u vidu da on nastaje proceđivanjem običnog. Dok dobijamo kremastiju teksturu jer odlazi tečnost, dobijamo i manje probiotika jer su se oni nalazili upravo u njoj.

Kefir se zato smatra najzdravijim mlečnim proizvodom, ima sličan profil nutrijenata kao jogurt, ali jednu važnu razliku.

covek pravi kefir u tegli
YouTube/Kenny Honnas 

U kefiru se nalazi mnogo više probiotika, neki sadrže čak i 61 vrstu različitih dobrih bakterija. Zbog toga se smatra da kefir sadrži i do tri puta više probiotika od jogurta.

Naravno, ovo zavisi od proizvođača do proizvođača, pa kada kupujete jogurt ili kefir, obavezno uporedite šta piše na etiketi i odaberite onaj koji ima više probiotika. Ako ne znate kako se pravi domaći kefir, imamo recept za vas!

Pročitajte i koji je najbolji, a koji najgori sir za zdravlje!

(MONDO)