Nutrijenti u sirovom voću i povrću su "netaknuti", što je razlog zbog kojeg ih u ovom obliku nutricionisti najčešće preporučuju. Kada ne postoji termička obrada, sve što je zdravo u njima ostaje sačuvano. Međutim, postoje neke namirnice koje ne bi trebalo da jedete sirove, a stručnjaci objašnjavaju i zašto.
Nutricionistkinja Svetlana Fus ukazala je na to da je povrće važan izvor vlakana, pektina, vitamina i hlorofila. Svi ovi mikroelementi pozitivno utiču na zdravlje, pa je važno da ih jedete svakodnevno.
A po njoj, najbolji dnevni jelovnik predstavlja kombinaciju kuvanih i sirovih namirnica - dve porcije sirovih i jedna kuvanih.
Ipak, Fusova smatra da neko povrće ipak ne treba jesti bez termičke obrade. Iznenađujuće, u ovu grupu sapadaju rotkve, različite vrste kupusa i spanać.
"Oni negativno utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde i povećavaju rizik od stvaranja žučnog kamenja. Ako već volite ovo povrće, najbolje je da ga jedete bareno ili kuvano na pari. Takođe, može i kratko da se dinsta, tako neće izgubiti na hranljivosti", zaključila je nutricionistkinja.
MONDO
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću