Odavno je poznato da po boji hrane možemo zaključiti da li je dobra, i za koji deo organizma. "Bež" hrana smatra se nezdravom, u nju spadaju hleb, ugljeni hidrati, peciva, testenina, a hrana jarkih i tamnih boja prepuna je zdravih sastojaka. To je slučaj i sa narandžastim namirnicama, koje su bogate karotenoidima, supstancama koje brane ćelije od slobodnih radikala koji nanose štetu.
Osim karotenoida, narandžasta hrana kao što su šargarepa, bundeva, kajsije, mango, sadrži i supstance koje štite arterije od naslaga koje mogu da izazovu bolesti krvnih sudova i srca.
Mnogi, međutim, ne znaju kako se iz ovakve hrane na najbolji način "izvlače" zdrave supstance. Kao što postoji hrana koju bi trebalo jesti svežu, ili hrana koju je bolje zagrejati da bi bila zdravija, tako je važan način mehaničke obrade u slučaju narandžastog voća i povrća.
Bundevu, šargarepu ali i narandžasto voće trebalo bi pasirati, jer se na taj način oslobađa i do šest puta više karotenoida. Ako samo sečete ili rendate namirnice bogate karotenoidima, ćelijski zidovi u kojima se ove blagotvorne supstance nalaze neće biti "razbijeni". Ovo su takođe namirnice koje bi trebalo termički obrađivati, pa sledeći put kada poželite da grickate svežu šargarepu, setite se da je bolje da je ipak malo obarite i začinite je maslinovim uljem, na taj način će telo bolje apsorbovati njene blagotvorne sastojke.
Pročitajte i koju hranu nikada ne bi trebalo podgrevati!
(MONDO)
"Dok sam živ, plakaću za njima": Goran Vesić kroz suze objasnio zašto podnosi ostavku (Video)
Zvezda od dominacije do problema u Pioniru: Trojkaška rapsodija, drama i pobeda u derbiju kola!
Dominacija Partizana u Železniku: Ubedljiva pobeda za 7-0, razigrao se i Vašington
Goran Vesić podnosi ostavku!
Kevin Panter prvi put postao MVP meseca u Evroligi: Najbolji meč odigrao protiv Crvene zvezde