Tokom hladnih zimskih dana, vozači muku muče sa čišćenjem snega i leda sa svog četvorotočkaša. Ponekad se situacija dodatno zakomplikuje, pa, recimo, zaledi brava, ali za sve postoji rešenje.

Pre nego što polomite spravicu za struganje leda sa stakla, zastanite na trenutak. Upalite auto, uključite grejanje i usmerite ga ka vetrobranu. Ne samo što će vam unutrašnjost automobila biti topla, već ćete na ovaj način i lakše skinuti led sa stakla.

Druga opcija je da u bočicu sa raspršivačem sipate decilitar 70-procentnog alkohola, pet kapi deterdženta za sudove i četiri decilitra tople (ne vrele!) vode.

Ako se desi da vam je zaledila brava i ne možete da uđete u auto, sve što vam je potrebno najverovatnije već imate pri ruci – sredstvo za dezinfekciju ruku. Pošto alkohol ima nižu tačku otapanja nego voda, ovo će pomoći da otopite led sa brave, jednostavno je namažite ovim sredstvom.

Kada je reč o uklanjanju snega sa krova i haube, vodite računa da za to koristite isključivo plastične "alate" jer drugi materijali lako mogu da izgrebu vaš automobil.

Izbegavajte vruću vodu i so

Na internetu se mogu naći mnoga brza rešenja za razne zimske probleme sa kolima, a često se pominju vruća voda i so – ali, stručnjaci kažu da bi trebalo da izbegavate oboje.

Ukoliko vruću vodu sipate na vetrobransko staklo, rizikujete da pukne zbog nagle promene temperature. A osim toga, ukoliko je napolju mnogo hladno, ta vruća voda može lako da se pretvori u još jedan sloj leda.

Ni upotreba soli na automobilu nije preporučljiva jer može da ošteti metal i farbu.

(MONDO)