Tek u fusnotama najnovijh istraživanja mogu da se pronađu podaci poput činjenice da je 75 odsto organske hrane bez pesticida, dok je kod konvencionlne hrane taj procenat bitno niži - tek 15 odsto.
"Potrošači koji misle da su organske namirnice hranjivije i zdravije se varaju i bacaju pare. Ne postoji dokaz da antioksidanti, polifenol i flavonoidi pomažu pri održavanju zdravlja", kaže američki naučnik Džozef Rouzen.
On ističe da kritika prema konvencionalnoj ishrani, koja tvrdi da sadrži visok nivo nitrata, ne korespondira sa najnovijim istraživanjima, koja pokazuju da nitrat može da sprečava bolesti.
U leto 2009. godine jedno istraživanje u londonskom Institutu za higijenu i tropsku medicinu je alarmiralo veliki broj ljudi. Naime, naučnici su napravili analizu 162 naučna članka.
Rezultati su pokazivali da trenutno ne postoji ni jedan dokaz da bi organsku hranu trebalo uzima pre nego konvencionalne namirnice. Postoje razlike u hranjivosti, ali su one toliko male da ne utiču na zdravlje čoveka. U ovom istraživanju nije istraživan uticaj pesticida.
"Londonsko istraživanje je veoma ozbiljno", kaže i Urs Nigli, stručnjak za ekologiju. “Ne sviđa mi se, doduše, činjenica da je tako rigorozno određen broj istraživanja koji su uzeti u obzir. Tako su u ovo istraživanje uključene isključivo studije koje upoređuju organsko i konvencionalno uzgajanje namirnica, piše "Dojče vele".
Studije koje upoređuju organsko uzgajanje i integrisanu produkciju nisu uzete u obzir. Na taj način nije obuhvaćeno osam studija koje pokazuju da je u voćarstvu organski uzgoj bitno zdraviji. Činjenica da su te studije isključene iz ovog istraživanja, pokazuje da je rezultat delimično pogrešan.“
Do sasvim drugačijeg rezultata došlo je istraživanje koje je finansirala Evropska unija. Israživači su, između ostalog, ekperimentima na poljima i pregledom životinja upoređivali organske i konvencionalne namirnice. Došli su do zaključka, da neko ko se organski hrani može biti siguran da unosi 20 odsto više vitamina, antioksidanata i sekundarnih biljnih sastojaka.
Ovi "preventivni pomoćnici“ za kardio vaskularni sistem su nađeni u velikim koncentracijama u povrću kao što je kelj, salata, krompir i paradajiz. Osim toga, organska hrana sadrži više nezasićenih masnih ćelija, kao što je omega 3, a u poređenju sa konvencionalnim namirnicama sadrži bitno manje pesticida, teških metala i otrova.
(MONDO)
"Potrošači koji misle da su organske namirnice hranjivije i zdravije se varaju i bacaju pare. Ne postoji dokaz da antioksidanti, polifenol i flavonoidi pomažu pri održavanju zdravlja", kaže američki naučnik Džozef Rouzen.
On ističe da kritika prema konvencionalnoj ishrani, koja tvrdi da sadrži visok nivo nitrata, ne korespondira sa najnovijim istraživanjima, koja pokazuju da nitrat može da sprečava bolesti.
U leto 2009. godine jedno istraživanje u londonskom Institutu za higijenu i tropsku medicinu je alarmiralo veliki broj ljudi. Naime, naučnici su napravili analizu 162 naučna članka.
Rezultati su pokazivali da trenutno ne postoji ni jedan dokaz da bi organsku hranu trebalo uzima pre nego konvencionalne namirnice. Postoje razlike u hranjivosti, ali su one toliko male da ne utiču na zdravlje čoveka. U ovom istraživanju nije istraživan uticaj pesticida.
"Londonsko istraživanje je veoma ozbiljno", kaže i Urs Nigli, stručnjak za ekologiju. “Ne sviđa mi se, doduše, činjenica da je tako rigorozno određen broj istraživanja koji su uzeti u obzir. Tako su u ovo istraživanje uključene isključivo studije koje upoređuju organsko i konvencionalno uzgajanje namirnica, piše "Dojče vele".
Studije koje upoređuju organsko uzgajanje i integrisanu produkciju nisu uzete u obzir. Na taj način nije obuhvaćeno osam studija koje pokazuju da je u voćarstvu organski uzgoj bitno zdraviji. Činjenica da su te studije isključene iz ovog istraživanja, pokazuje da je rezultat delimično pogrešan.“
Do sasvim drugačijeg rezultata došlo je istraživanje koje je finansirala Evropska unija. Israživači su, između ostalog, ekperimentima na poljima i pregledom životinja upoređivali organske i konvencionalne namirnice. Došli su do zaključka, da neko ko se organski hrani može biti siguran da unosi 20 odsto više vitamina, antioksidanata i sekundarnih biljnih sastojaka.
Ovi "preventivni pomoćnici“ za kardio vaskularni sistem su nađeni u velikim koncentracijama u povrću kao što je kelj, salata, krompir i paradajiz. Osim toga, organska hrana sadrži više nezasićenih masnih ćelija, kao što je omega 3, a u poređenju sa konvencionalnim namirnicama sadrži bitno manje pesticida, teških metala i otrova.
(MONDO)
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji