Osećate glad čim otvorite oči i tako celog dana? Postoji razlog. Iako postoji hrana nakon koje ćete uvek osećati da niste dovoljno "napunili" stomak, postoje i neki drugi razlozi, malo složeniji, a koji vam nikako ne dozvoljava da oslabite.

Ruska nutriocionistkinja Irina Borodina navela je četiri razloga zbog kojih osećate glad, čak i kada ste nedavno jeli. Zbog njih je mršavljenje nemoguće! 

Prema rečima nutriocionistkionje, jedan od mogućih faktora koji izazivaju čestu glad je loša ishrana. Kada jedemo previše jednostavnih ugljenih hidrata, to može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi, a zatim i njegvovog strmoglavog pada. Takav skok izaziva osećaj gladi vrlo brzo nakon doručka ili ručka.

Druga tri uobičajena uzroka su stres, nedostatak vlakana i zdravih masti. Ako su nivoi kortizola povišeni, osoba želi da konzumira više hrane, uključujući „nezdravu“ hranu, poput brze.

Istovremeno, kad je reč o ishrani, složenim ugljenim hidratima i vlaknima je potrebno duže vremena za varenje, što dovodi do toga da se duže osećate sito. Nutricionistkinja je u ovom slučaju savetovala da jedete više voća, povrća i mahunarki.

Ona je napomenula i da zdrave masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenim semenkama, suncokretu i pistaćima, smanjuju upalne procese u organizmu.

Struučnjaci ističu i da je jedan od bitnijih faktora stalne gladi i vreme u koje obedujete. Stara teorija da je nužno večerati pre 18 časova je "pala u vodu".  Ako želite da jedete obilno i da se ne ugojite, optimalno je da sednete za sto oko 19, 19.30 h. Važno je da vodite računa o količini i sastavu namirnica i da ne jedete masnu, slanu ili začinjenu hranu.

BONUS VIDEO:

Kurir TV NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(MONDO)