Teško je priznati da predpraznična gužva ne pogoduje donošenju racionalnih odluka. U žurbi često kupujemo ne samo previše, već ponekad i lošijeg kvaliteta. Kada je u pitanju hrana, vodite računa. Ovo se prvenstveno odnosi na proizvode koji se brže kvare. Tu spada, pre svega, šaran. Budite oprezni prilikom kupovine šarana, jer možete da završite sa ustajalim primerkom. Nažalost, to je direktan put do ozbiljnog trovanja. Da li znate kako da proverite da li je šaran svež?
Kada birate zdravu ribu u prodavnici ili na pijaci, pogledajte nekoliko faktora. Pre svega, veoma je važno odakle dolazi šaran. Najbolje bi bilo da izaberete ribu od lokalnog dobavljača. Bitna je i vrsta šarana. Po mišljenju stručnjaka, kraljevski šaran nije samo najukusniji, već i najbolji.
Karakteristike svežeg šarana
Svež šaran ima nekoliko karakteristika koje vam omogućavaju da ga lako razlikujete od ustajale ribe. Pre svega, obratite pažnju na boju ribe. Boja šarana treba da bude prirodna, a škrge tamnocrvene. Bleda može da ukaže na to da riba nije uzgajana u odgovarajućim uslovima. Koža ne sme da ima izbočine, udubljenja, mrlje ili modrice. Ono na šta treba da obratite pažnju jesu šaranske oči. Moraju da budu ispupčene, staklaste i bistre. Riba treba da bude prekrivena delikatnom sluzom, čiji miris vas ne odbija. Svako odstupanje od norme trebalo bi da upali lampicu alarma u našim glavama.
Karakteristike smrznutog šarana
Ne nalaze svi vremena za obradu svežeg šarana. Alternativa su smrznuti fileti. Ovde takođe morate da budete oprezni. Glazura koja pokriva ribu treba da bude svuda iste debljine. Ako na nekim mestima bude više ledene površine, preplatićete je. Štaviše, smrznuti šaran ne može da ima kiseli miris, samo neutralan. Ispostavilo se da bi mesto u sredini zenice ribe trebalo da bude sićušno.
Šta se dešava ako jedete ustajali šaran?
Jedenje ustajale ribe može da izazove trovanje hranom, uglavnom zbog nepravilnog skladištenja mesa ne samo u prodavnici već i kod kuće. Prvi simptomi trovanja ribom mogu da se pojave 10 minuta nakon jela. To neće biti samo dijareja, već i kašalj, jak bol u stomaku. Pored toga, možete da osetite metalni ukus u ustima. Lečenje trovanja ribom uglavnom uključuje davanje antihistaminika. Istovremeno, ne koriste se lekovi za zaustavljanje dijareje ili povraćanja kako bi telo moglo da se oslobodi toksina. Trovanje ribom je veoma ozbiljno za decu i starije osobe.
BONUS VIDEO:
Bolan poraz Crvene zvezde u Milanu: Radonjićeva bomba nedovoljna, prolaz u Ligi šampiona nemoguća misija!
"Ovo je sramota za Ligu šampiona, nas ovde ne žele": Vladan Milojević prekinuo ćutanje u Milanu i žestoko udario
"Ma ovde nema govora, skočio sam sa stolice kad sam video": Srpski sudija zgranut gledao kako kradu Zvezdu
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Hrvatski komentator u šoku šta su uradili Zvezdi u Milanu: Vikao kad je video sudijsku nepravdu i gol! (Video)