Slušaj vest

Evropska unija je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva. Ova dozvola se odnosi na brašno dobijeno od larvi žitnog insekta - žutog crva brašnara uz obrazloženje će se ovo visoko proteinsko brašno u budućnosti koristiti u industrijski proizvedenim pekarskim proizvodima poput hleba i kolača, proizvodima od sira, testenini i prerađenim proizvodima od krompira. Pozvali smo nutricionistkinju Maju Astaloš, kako bismo saznali da li imamo koristi od ishrane bogate insektima. Kako je otkrila, nikada neće jesti hleb sa brašnom od larvi crva, a evo i zašto.

"Postoje druge namirnice koje su bogate gvožđem, cinkom, vitaminom B12, kao što su meso, mesni proizvodi, iznutrice i slično. Zašto insekti, ja stvarno ne znam i meni je to enigma. Bojim se samo, ne smem da tvrdim, ali se bojim da ti insekti, pošto su u pitanju larve, mogu u nekom periodu da se aktiviraju u našim crevima. Ne znam šta će onda biti, to je pitanje za epidemiologa, a ja mogu da nagađam da ćemo imati crve u crevima. To je onda bolest, koliko ja znam", kaže nutricionistkinja za MONDO.

Ovu odluku, kako objašnjava, pravda jedino ako je razlog nedostatak stoke.

hleb pekara.jpg
U prošlosti se proizvodnja hleba bazirala na prirodnom i svežem kvascu, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

"Ne znam da li mi možda nemamo dovoljno mesa, pa moramo crve da stavljamo u hleb. Nameće se pitanje, samo po sebi, zašto? Postoje proteinski hlebovi koji su, recimo, obogaćeni soja proteinom ili nekim drugim proteinima. Imamo i brašno od sočiva. Zbnunjena sam, čitala sam tekst više puta i opet u glavi postavljam pitanje zašto to radimo. Opet kažem, postoji način da se hleb obogati vitaminima i mineralima, a mi svakako kroz druge namirnice unosimo vitamine i minerale. Da li će da napravi problem, to će vreme da pokaže. Svaki organizam je različit. Neko ima dobar sistem organa za varenje, a nekome, hipotetički, može da napravi problem", objašnjava Maja Astaloš.

"Crvi nemaju više proteina od iznutrica"

"Kako crvi mogu da imaju više vitamina i proteina od iznutrica? Ja to mogu da opravdam samo ako je problem da nema dovoljno mesa i stoke, da nas ima puno na planeti. Kinezi ne mogu da se prehrane mesom, pa jedu sve što leti i trči. To što mi ovde jedemo kinesku hranu, nema veze sa hranom koji oni tamo jedu. Ljudi koji su bili tamo, kažu da to nije jestivo za nas. Njihov organizam je prilagođen takvoj ishrani jer oni generacijama tako rade", kaže nutricionistkinja.

"Ja samo mogu da zdravorazumski razmišljam i da iz logičnog zaključka kažem da nekim ljudima može da napravi problem. Ako na proizvodima bude pisalo da sadrže insekte, a vi uzimate zato što hoćete da obogatite svoju ishranu, onda preuzimate rizik za svoje zdravlje. Sve je stvar izbora. Ni šećer nije zdrav, pa ga jedemo. Ja lično, ako mene pitate, sigurno neću jesti taj hleb. Ja pravim hleb kod kuće, znam šta sam stavila unutra i jedem to. Nemam nikakav deficit, ne pijem lekove, a imam 57 godina", ističe za MONDO nutricionistkina Maja Astaloš.

Koje je vaše mišljenje? Molimo vas, glasajte u našoj anketi!

Anketa

Da li biste jeli hleb sa brašnom od larvi crva?

Stranica je zaštićena reCAPTCHA–om i primenjuju se Google-ova Politika privatnosti i Uslovi korišćenja

BONUS VIDEO:

12:05
ZA SVAKU BOLJKU IMA LEK! Neša pravi pljeskavice od CRVA, servira ŽIVE BUBE, a u njegovom restoranu NE MOŽEŠ da nađeš mesto (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija