Slušaj vest
  • Đoković otkriva tri promene koje mu pomažu da bude na vrhu.
  • Njegova rutina utiče na disanje, san i energiju.
  • Mentalno zdravlje i mindfulness tehnika čine važan deo njegovog uspeha.

Novak Đoković sa 38 godina i dalje dominira muškim tenisom, a mlađi igrači kao što su Karlos Alkaraz (22), Janik Siner (24) i Tejlor Fric (28) pokušavaju da ga sustignu. Ipak, niko još nije oborio njegov rekord od 428 nedelja kao svetskog broja 1 na ATP listi.

Za "Biznis insajder", Đoković je otkrio tri ključne promene u životnom stilu koje mu pomažu da ostane na vrhu.

"Ne bih rekao da je to jedini razlog mog uspeha, ali je svakako visoko na listi", rekao je Novak, misleći na strogu disciplinu u ishrani.

Šta stroga disciplina podrazumeva? Ishranu bez mlečnih proizvoda, glutena i rafinisanog šećera. Međutim, Đoković je jasan.

"Veoma sam za to da pronađete šta vama odgovara, umesto da slepo pratite pravila", rekao je Đoković koji ističe značaj celovite hrane, razumevanje porekla i pripreme proizvoda, ali i upravljanje snom, stresom, emocijama i hidratacijom.

novak djokovic 0989337983.jpg
Foto: STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia

Sve ovo su aspekti zdravlja i blagostanja, smatra Novak.

"Savršenstvo ne postoji i mislim da ako pokrivate sve te osnove, tada obogaćujete svoj život i osećate se bolje, bilo u privatnom ili profesionalnom životu", rekao je.

Sledeći korak, kako je objasnio, jeste prilagoditi ove osnove svom telu i životnom stilu, a zatim doraditi sitne detalje.

Netolerancija na gluten

Odrastajući u porodici koja je vodila italijanske restorane, gluten je bio prisutan u Đokovićevoj ishrani. Kada su testovi pokazali netoleranciju, to je bio "veliki udarac", priznao je.

"Do 2009. godine nisam ni znao šta je gluten", rekao je Novak.

Lekar mu je savetovao i izbacivanje šećera i mlečnih proizvoda.

Novak Đoković Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia, Alberto Gardin / imago sportfotodienst / Profimedia, NOUSHAD / imago sportfotodienst / Profimedia

"Tri meseca nakon što sam iz ishrane izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer, osetio sam ogromnu promenu i od tada gotovo da se nisam osvrtao unazad. Povremeno mogu da jedem takve stvari, ali i dalje imam blagu netoleranciju. Zato se trudim da što više ostanem na ishrani bez glutena".

Bolje disanje i san

Pre promene ishrane, Đoković je imao probleme sa sinusima i loše je spavao.

"Imao sam respiratorne probleme koji su uticali na moju kondiciju na terenu. Prekidao sam mečeve rano u profesionalnoj karijeri i nisam razumeo zašto, jer sam uvek bio veoma posvećen", objasnio je.

Alergije na polen dodatno su otežavale san, ali izbacivanje glutena i mlečnih proizvoda značajno je poboljšalo njegovo disanje i oporavak.

"Odmah sam osetio ogroman nalet energije i vitalnosti. Kada možete pravilno da dišete i ne osećate začepljenost, onda naravno bolje dišete, bolje igrate na terenu, imate više kondicije, više energije, bolje spavate", rekao je Novak.

Prioritet emocionalnog zdravlja

Mentalni i emocionalni aspekti, istakao je Đoković, "proces su bez kraja". Posvećen rad na sebi i ličnim odnosima pozitivno je uticao i na njegov tenis.

Novak Đoković osvojio Atinu Foto: EPA/GEORGE VITSARAS

"Svi smo povezani u jedinstven sistem. Ne možemo da odvojimo emocije i mentalnu stranu kada, kao što je u mom slučaju, profesionalni teniser ulazi na teren. Ne mogu da ostavim po strani ono što se dešava u mom privatnom životu", priznao je Novak i istakao da je naučio kako da koristi mindfulness (svesnu pažnju) za smanjenje stresa i negovanje mentalnog i emocionalnog zdravlja.

"To je zaista holistički, multidisciplinarni pristup. Rekao bih da je sve povezano - telo, um i duh", rekao je Novak Đoković.

Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!

BONUS VIDEO:

02:56
Novak Đoković o Olimpijskim igrama 2028. godine Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić