Kada ste poslednji put koristili svoj roštilj verovatno ste ostavili da se ohladi malo i onda ga zanemarili celu zimu. Priznajte, svima nam se to dešavalo. Upravo to je omogućilo ostacima hrane na rešetkama, ivicama i unutar samog grila, da se pretvore u gnojave bakterije koje izazivaju povraćanje.

"Onda uzmete četkicu pa malo postavite marinadu po rešetkama i time kontaminirate četku, pa zatim i samu marinadu, a zatim i samo meso. Tako se bakterije šire do neslućenih granica", kaže za "Mens helt" doktor Fransis Busta iz Nacionalnog centra za prevenciju i odbranu od bolesti u vezi sa hranom na Univerzitetu u Minesoti.

Tako da pre nego što krenete da na sledećem izletu da "potrujete" porodicu i prijatelje, pratite ove korake kako bi vaš roštilj učinili bezbednim.

Izribajte rešetke
Rastavite roštilj i dobrooo ga izribajte sredstvom za čišćenje čelika ili nekim jakim sapunom. Koristite sunđer, a isperite vodom. Kada se osuši i budu ponovo čist, dobro pogledajte imaju li negde rđe. Rešetke od livenog gvožđa mogu se premazati uljem na mestu gde su počele da rđaju, ali ako imate rešetku koja je prelivena porcelanom, ona će morati da bude zamenjena.

Iskopajte sve ostatke od prošlih obroka
Ispraznite deo sa pepelom, a zatim čvrstom plastičnom špatulom sastružite ugljenisane delove hrane koji su tu ostali ko zna od kad. "Ostaci hrane zapravo mogu da utiču na perfomanse vašeg roštilja, pošto ostaci hrane mogu da privuku deo toplote", kaže Kevin Kolman, roštilj majstor. Kada očistite celo dno, isperite vodom i ostavite da se osuši.

Ispolirajte spoljašnjost
Ukoliko imate roštilj koji ima i radnu površinu, nemojte na nju da zaboravite. Očistite ove delove kada budete čistili samu spoljašnjost i ručice roštilja sa sredstvima baziranim na amonijaku. Možete da koristite mek papir. Uklonite tvrdokorne fleke sa zelenim delom sunđera, ali gledajte ipak da ne oštetite čelik preteranim trljanjem.

Pripalite roštilj
Kada se svi delovi osuše, sastavite ponovo roštilj i zapalite vatru. Svaki put kada pripalite roštilj ovog leta ostavite da se ugreje oko 20 minuta, ali pazite da ravnomerno raširite ugalj ispod rešetke. Premeštanje žara na jednu stranu dozvoljava da na "hladnoj" strani bakterije prežive. Kada završite sa roštiljanjem, nemojte da zaboravite da sastružute ostatke mesa.

Dakle, nije lako biti roštilj majstor, ali se trud, priznaćete, ipak isplati.

(MONDO)