Trik u triku

DIJETA 8 SATI JE NAJPOPULARNIJA U SRBIJI, A POSTOJI VRLO DOBAR RAZLOG: Uverite se sami, kilogrami samo nestaju

Autor Maja Gašić

Saznajte zašto je baš ovaj plan ishrane toliko popularan!

Probali ste razne dijete, ali rezultat je gotovo uvek bio isti... Izgubite par kilograma, a potom odustanete jer ne možete na duže staze da se odreknete omiljenih poslastica...

Dijeta Davida Zinčenka i Pitera Mura nudi savršeno rešenje za vas, mršavićete i do četiri kilograma nedeljno i to uz hranu koja se gotovo nikad ne preporučuje - slatkišima! Zanimljivo da je poslednjih dana u Srbiji, na Google pretraživaču, ovo najtraženiji režim dijetalne ishrane. 

U čemu je trik? U satnici. Dozvoljeno vam je da jedete samo u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno osam sati, a van tog vremena nema hrane! Da pojednostavimo - svakog dana imate osam sati da rasporedite dnevne obroke. Na primer, ako prvu hranu unesete u 10 h, poslednji obrok treba da bude u 18 h. Posle toga nećete jesti ništa, možete samo da pijete vodu i nezaslađene čajeve.

Zvuči "šašavo", ali deluje

Ova dijeta se zasniva na teoriji da je ljudsko telo programirano tako da mu odgovara da u toku dana ima određen period apstinencije od hrane i period kada mu je potrebno da unosimo hranu. A odnos satnica između ova dva ciklusa je 2:1 u korist apstinencije - osam sati jedemo, a 16 se uzdržavamo. Zašto je to tako? Zato što je našem organizmu potrebno više vremena da "miruje", odnosno da povrati snagu i oporavi se, u odnosu na period kada će biti zauzet varenjem hrane. Dobra vest je da kad jedete, možete da jedete skoro sve. Imajte na umu da se u tih preostalih 16 sati u toku kojih nećete jesti uračanava i vreme za spavanje (optimalnih osam časova) što zapravo znači da ćete se u toku dana uzdržavati od hrane svega osam sati.

Sjajni rezultati

Ako budete poštovali pravila, uz osmočasovnu dijetu ćete mršaviti svake nedelje i do četiri kilograma. Dobra vest je i da možete da je se pridržavate sve dok u potpunosti ne doterate liniju. Za one koji imaju dosta da oslabe, a teško im je da 16 sati (iako je to realno najviše deset sati kad se izuzme spavanje) budu bez hrane, ovaj režim ishrane je idealna početna faza uz koju će za kratko vreme dosta smršati. Kasnije mogu da nastave s umerenijim režimima ishrane koji promovišu česte a manje obroke.

Nema zabranjene hrane?

Ozloglašene grickalice poput čipsa i slanih štapića su dozvoljene, a takođe i slatkiši. Naravno, poželjno je da smanjite unos ovakvih visokokaloričnih namirnica i zamenite ih onim zdravijim, pa tako, bBudite mudri i prepustite se "grešnim zalogajima" samo kad baš osećate potrebu za njima. Jedino što je poželjno da izbegavate su zaslađeni napici i alkohol. Zinčenko i Mur smatraju da kalorije koje se nalaze u alkoholu i sokovima sa dodatim šećerom imaju negativan uticaj na proces mršavljenja, jer ta vrsta šećera direktno odlazi u krv. To za posledicu ima pojačano lučenje insulina i sprečava pravilno odvijanje metaboličkih procesa.

DIJETA 8 SATI

Dajemo vam primer jelovnika, sa po nekoliko opcija za svaki obrok. Odredite sami u koje vreme će vam biti prvi obrok, ali obavezno poštujte pravilo o dozvoljenom osmočasovnom periodu za ishranu.

Čim ustanete: voda, kafa ili čaj u neograničenim količinama

Doručak:

* činija muslija, čaša mleka, 1 voćka

* kajgana od 2 jajeta, prepećeni tost, kafa ili čaj

* činija ovsene kaše pripremljene sa mlekom, sa šumskim voćem i javorovim sirupom

Užina 1 (kad god poželite):

* 1 bonžita ili granola tabla

* 1 manja kesica čipsa

* voćna salata

Ručak:

* 2 parčeta pice, salata od sezonskog povrća

* porcija pomfrita, grilovana piletina, salata od sezonskog povrća

* hamburger sa prilogom od svežeg povrća

Užina 2 (kad god poželite):

* 1 kolač

* voćni frape

* voćka po izboru

Večera:

* grilovano belo pileće meso, pareni brokoli, činija šumskog voća

* salata od tunjevine, prepečen tost, sladoled

* grilovana juneća šnicla, 2 kuvana krompira prelivena kašikom putera, 1 jabuka

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.