Kefir je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica, kada su u pitanju mlečni proizvodi.
Zbog niskog sadržaja laktoze, a velike količine probiotika, mogu ga piti čak i ljudi koji inače imaju problem sa želucem ili lošije vare mlečne proizvode.
Mnogi smatraju da je kefir zdraviji od jogurta, koristi se čak i u pravljenju ruske "bombe" za zdravlje, a ovo su njegova naučno dokazana svojstva.
Ovo fermentisano piće pravi se od mleka, gljivica i bakterija, koji za oko 24 sata od običnog mleka naprave bogati kefir. Poreklo vodi iz istočne Evrope i jugozapadne Azije, a ime je dobio od turske reči "kejif", koja znači "dobar osećaj", naročito posle jela.
Jedna čaša kefira sadrži velike količine zdravih supstanci kao što su vitamin D, kalcijum, protein, vitamin B12, magnezijum, a ima oko 100 kalorija.
Mikroorganizmi u kefiru, moćni probiotici, pomažu u varenju, održavanju telesne težine pa čak i mentalnog zdravlja.
Jogurt se u zapadnjačkim dijetama smatra najjačim probiotikom, ali mnoge druge kulture na prvo mesto stavljaju upravo kefir, koji sadrži oko 61 vrstu bakterija.
Bori se i protiv infekcija, jer za razliku od jogurta, sadrži i probiotik Lactobacillus kefiri, koji sprečava razvoj štetnih bakterija kao što su helikobakterija, salmonela i ešerijiha koli.
Punomasni kefir bogat je kalcijumom i vitaminom K2, koji igra glavnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i jača naše kosti.
Postoje i studije po kojima umanjuje rast nezdravih ćelija, kao što su kancerozne ćelije, a zasigurno se bori protiv stomačnih problema.
Interesantno je da će kefir uticati i na imunitet, tako što će ga kontrolisati - ako imate alergije ili astmu, supstance u kefiru omogućiće da reakcija imunog sistema bude pravilna, a ne preterana, odnosno umanjiće simptome.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.