AKO ČESTO JEDETE KISELI KUPUS, PAŽLJIVO PROČITAJTE: Nutricionistkinja otkriva 5 grupa ljudi kojima pravi veliki problem!

Iako je "bomba" za zdravlje i imunitet, postoje ljudi koji ne bi smeli da ga jedu!

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nutricionisti stalno preporučuju hranu bogatu probioticima, kao što su mlečni proizvodi ili turšija.

Kiseli kupus, jogurt, kefir, samo su neke od namirnica o čijem blagotvornom dejstvu stalno slušamo, a nutricionistkinja Jasna Vujičić kaže da je granica između domaće i kupovne praktično izbrisana.

Dok su se tegle sa krastavcima, filetima paprike, listovima i celim glavicama kupusa ranije nalazile samo po bakinim policama, bogat izbor kupovne turšije ne bi trebalo da nam pobudi podozrivost, kaže ona, jer je kupovna često zdravija od domaće.

Kiseli kupus je niskokalorična namirnica, ima svega 18kcal na 100 grama, a uz vitamine C, K i B6, sadrži i gvožđe, vlakna, proteine i veoma malo masti. Pročitajte koje greške ne bi trebalo da napravite kada ga pripremate!

Kiselo povrće obiluje probiotičkim kulturama, koje su veoma važne za zdravlje probavnog sistema.

"Sam proces fermentacije povećava biološku raspoloživost nutritivnih sastojaka u povrću. To znači da bi ukiseljeno povrće trebalo jesti barem dva puta nedeljno u vidu salate", rekla je ona.

Rasol u kojem se kupus nalazi sadrži vitamine B, C, E i K, kalijum, fosfor, cink, bakar, gvožđe i magnezijum. Jača imunitet, odličan je za varenje i jačanje crevne flore. Čisti kožu i koristi se kao narodni "lek" za mamurluk, giht i čir na želucu.

Moguće je, međutim, i preterati i tada se mogu javiti problemi!

"Preterana upotreba kiselih namirnica može dovesti do nadimanja i gasova, zbog jednog sastojka, trisaharidne rafinoze koju tanko crevo ne može da razloži. Ne preporučuje se osobama sa visokim pritiskom, onima koji imaju kandidu, oboljenje jetre, maligna oboljenja i probleme s varenjem", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic žena)